Co można zrobić

• Autor wątku Autor wątku Anet1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anet1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Co można zrobić w sytuacji gdy: mój mąż już po ślubie dostał od swojej mamy darowizną mieszkanie z oznaczeniem w akcie notarialnym, że wchodzi ono do majątku osobistego - czyli w razie rozwodu nie należy mi się nic z tego.
Ale nie w tym problem. Mąż ma brata który nie utrzymuje z matką i w ogóle rodziną kontaktu chociaż mieszka niedaleko.

Pytanie:1. czy po śmierci teściowej, która nie ma żadnego majątku obecnie (nie mieszka z nami) brat będzie mógł domagać się zachowku?

2. czy wartość zachowku oblicza się od kwoty wartości mieszkania na dzień darowania (mieszkanie było w złym stanie) czy od wartości obecnej która wzrosła dwukrotnie,

3. Czy mąż może np. darować to mieszkanie naszemu dziecku które ma roczek i czy wtedy nadal będzie brat mógł domagać się zachowku

4. czy cokolwiek można zrobić aby nie mieć problemów z bratem w przyszłości

Bardzo dziękuję za pomoc.

Ad 1. Tak.
Ad 2. Stan - na chwilę zawarcia umowy darowizny, cena - na dzień otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy).
Ad 3. Tak i tak.
Ad 4. Brat może zawrzeć z matką notarialnie umowę zrzeczenia się dziedziczenia po niej. Nic więcej nie da się zrobić na dzień dzisiejszy.

Dzięki bardzo. Tylko proszę mi jeszcze wytłumaczyć.
Jeżeli teściowa darowała mieszkanie warte 70.000,00 zł dwa lata temu to jeżeli dojdzie do złożenia wniosku o zachowek to ten procent należny bratu to od kwoty obecnej czyli 150.000,00 zł.
A jeżeli brat nie rozmawia z matką od kilku lat i nic nie podpisze?

Teściowa może go wydziedziczyć (kodeks cywilny, art.1008, 1009 - prosze się zapoznać).
Zachowek stanowi 1/2 lub 2/3 (jezeli uprawniony jest małoletni lub niepełnosprawny) udziału spadkowego. Jeżeli przyszli spadkobiercy to Pani mąż i jego brat, to brata zachowek będzie stanowił 1/2 lub 2/3 udziału: 1/4 lub 1/3 całego majątku (schedy cpadkowej = darowanego mieszkania).
Biegły oceni, jaki był stan na moment darowizny i okresli, ile nieruchomość w takim stanie kosztuje na dzień otwarcia spadku.

Powrót