Chodzi o ustawę o tzw. nianiach "ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3" - art. 51
Nie mam zamiaru się z kimś sprzeczać - ale właśnie mam dyskusję jak to rozumieć: czy literalnie czy tak jak Wy.
Na infolinii ZUS - bo chodzi właśnie o dofinansowanie składek dla nianii - zostali zagięci hłe hłe hłe…
… ale jak teraz czytam i mi się przypomniało to... mój omawiany przypadek jest jeszcze inny.
Dziecko 3 lata będzie miało w listopadzie.
Zostało już zapisane do przedszkola (nie żłobka) - ale na razie nie będzie chodzić.
Jak teraz uważacie - należy się dofinansowanie składek?
Ustawa mówi tylko o umieszczeniu w żłobku - nic o przedszkolu?
Jutro znów pomęczę panie w ZUS.
Ale jak wy rozumiecie zapis ustawy?
Poniżej cały tekst nas interesujący:
3. Zakład Ubezpieczeń Społecznych opłaca składki, w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki:
1) niania została zgłoszona przez rodzica do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego;
2) rodzice albo rodzic samotnie wychowujący dziecko są zatrudnieni, świadczą usługi na podstawie umowy cywilnoprawnej stanowiącej tytuł do ubezpieczeń społecznych, prowadzą pozarolniczą działalność lub działalność rolniczą;
3) dziecko nie jest umieszczone w żłobku, klubie dziecięcym oraz nie zostało objęte opieką sprawowaną przez dziennego opiekuna.