Co po drugiej licytacji komorniczej?

• Autor wątku Autor wątku omega1997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omega1997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,Za parę dni odbędzie się druga licytacja komornicza samochodu.Mam pytanie co stanie się z autem w przypadku gdy nie zostanie zlicytowany,czy dalej będzie w zajęciu komorniczym i co oznacza dla mnie ,że komornik umorzy egzekucję co do nie sprzedanych ruchomości(czy mam rozumieć ,że zostanie oddany właścicielowi?)Pozdrawiam

Jeśli druga licytacja zakończy się nieskutecznie, to wierzyciel będzie mógł przejąć samochód na własność. Jeśli nie przejmie, to komornik umorzy egzekucję w stosunku do tego samochodu. Umorzenie oznacza, że uchylone zostaną wszelkie czynności egzekucyjne w tym zakresie, tzn. samochód nie będzie już zajęty. Jeśli odebrano dozór dłużnika, to oznaczać to będzie także wydanie samochodu dłużnikowi.

witam i dziękuję za odpowiedź.Mam jeszcze pytanie czy komornik ma jakiś określony czas na poinformowanie wierzyciela o zakończeniu licytacji (w przypadku gdy auto nie znalazło nowego nabywcy ) i czy ja uzyskam i w jakim czasie informację o decyzji wierzyciela czy przejmuje samochód czy rezygnuje.POZDrAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA POMOC

1. Jeśli komornik poinformował wierzyciela o terminie licytacji, to nie ma obowiązku informować go o jej wyniku.

2. Jeśli wierzyciel złoży wniosek o przejęcie samochodu na własność, to z pewnością zostanie Pani poinformowana przez doręczenie postanowienia o przysądzeniu własności.

3. Jeśli wierzyciel nie przejmie samochodu na własność, to komornik nie będzie nikogo informował. Powinien jednak wydać postanowienie o umorzeniu egzekucji z tego samochodu i doręczyć go wierzycielowi i dłużnikowi. Nie zawsze jednak komornikom chce się tak robić. Trzeba się po prostu samemu tym zainteresować i dopilnować sprawy.

witam..ok mój samochód nie poszedł na drugiej licytacjii...a do mojej sprawy jest dwóch wierzycieli..jak to teraz bendzie gdyby np.jeden wierzyciel chiał auto?? to musi drugiego spłacic czy jak?

Powrót