M
mrchlebsonek
Witam, mam taki jeden problem, a mianowicie, zrobiłem z kolegami rozbój na dwóch osobach, oczywiście dostałem tymczasowy areszt za dwa zarzuty rozboju, w sumie do sprawy odsiedziałem 4 miesiące, na sprawie dostałem za te czyny w sumie 2 lata bezwzględnego, oczywiście miałem wtedy 21 lat, poddałem się dobrowolnie karze i po łącznym wyszło mi za te czyny 2 lata. Po sprawie oczywiście wyszedłem na wolność na uprawomocnienie wyroku, ale po miesiącu postanowiłem odroczyć wykonanie kary na okres 1 roku. I właśnie nie wiem dalej co potem nastąpi po okresie odroczenia kary. Dodam jeszcze że w tym czasie podjąłem naukę w szkole na kierunku Technik Informatyk na okres 2 lat, w styczniu udało mi się jak narazie zaliczyć pierwszy semestr, w czerwcu będzie zakończenie pierwszego roku i pierwszy egzamin państwowy z kwalifikacji e08 w drugim roku są z e09. Również podjąłem pracę zarobkową w fabryce, na razie na okres próbny, ale myślę że z przedłużeniem umowy na dalszy okres nie będzie problemu. Dodam jeszcze że zapisałem się na terapię od uzależnień od alkoholu, oczywiście od wyjścia na wolność, terapia jest cały czas kontynuowana z pozytywnym skutkiem, nie sięgam po alkohol, te czyny oczywiście były zrobione pod wpływem alkoholu. I w październiku kończy mi się okres odroczenia wykonania kary i chciałem się zapytać czy jak będę pracować, uczyć się, zaliczać egzaminy z tych kwalifikacji i będę kontynuować terapię od uzależnień i oczywiście nie sięgać po alkohol, to czy uda mi się uniknąć odsiadki?, dodam że 4 miesiące z tymczasowego aresztowania zostało mi wliczone na poczet zasądzonej kary, czyli mi zostało do odsiadki 1 rok i 8 miesięcy. Czy jest w ogóle możliwe zawieszenie kary, albo jakieś złagodzenie tej zasądzonej kary czy zatarcie, proszę o odpowiedzi co mnie w najbliższej przyszłości czeka, narazie mój mecenas nie chce mi tych szczegółów ujawnić co mnie po tym okresie czeka. A bardzo mi na tym zależy, żebym w ostateczności przygotował się na odbycie reszty zasądzonej kary.