Co Po Odroczeniu Wykonania Kary?

• Autor wątku Autor wątku mrchlebsonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrchlebsonek

Witam, mam taki jeden problem, a mianowicie, zrobiłem z kolegami rozbój na dwóch osobach, oczywiście dostałem tymczasowy areszt za dwa zarzuty rozboju, w sumie do sprawy odsiedziałem 4 miesiące, na sprawie dostałem za te czyny w sumie 2 lata bezwzględnego, oczywiście miałem wtedy 21 lat, poddałem się dobrowolnie karze i po łącznym wyszło mi za te czyny 2 lata. Po sprawie oczywiście wyszedłem na wolność na uprawomocnienie wyroku, ale po miesiącu postanowiłem odroczyć wykonanie kary na okres 1 roku. I właśnie nie wiem dalej co potem nastąpi po okresie odroczenia kary. Dodam jeszcze że w tym czasie podjąłem naukę w szkole na kierunku Technik Informatyk na okres 2 lat, w styczniu udało mi się jak narazie zaliczyć pierwszy semestr, w czerwcu będzie zakończenie pierwszego roku i pierwszy egzamin państwowy z kwalifikacji e08 w drugim roku są z e09. Również podjąłem pracę zarobkową w fabryce, na razie na okres próbny, ale myślę że z przedłużeniem umowy na dalszy okres nie będzie problemu. Dodam jeszcze że zapisałem się na terapię od uzależnień od alkoholu, oczywiście od wyjścia na wolność, terapia jest cały czas kontynuowana z pozytywnym skutkiem, nie sięgam po alkohol, te czyny oczywiście były zrobione pod wpływem alkoholu. I w październiku kończy mi się okres odroczenia wykonania kary i chciałem się zapytać czy jak będę pracować, uczyć się, zaliczać egzaminy z tych kwalifikacji i będę kontynuować terapię od uzależnień i oczywiście nie sięgać po alkohol, to czy uda mi się uniknąć odsiadki?, dodam że 4 miesiące z tymczasowego aresztowania zostało mi wliczone na poczet zasądzonej kary, czyli mi zostało do odsiadki 1 rok i 8 miesięcy. Czy jest w ogóle możliwe zawieszenie kary, albo jakieś złagodzenie tej zasądzonej kary czy zatarcie, proszę o odpowiedzi co mnie w najbliższej przyszłości czeka, narazie mój mecenas nie chce mi tych szczegółów ujawnić co mnie po tym okresie czeka. A bardzo mi na tym zależy, żebym w ostateczności przygotował się na odbycie reszty zasądzonej kary.

mrchlebsonek napisał:
narazie mój mecenas nie chce mi tych szczegółów ujawnić co mnie po tym okresie czeka.

Jak to "Twój adwokat" nie chce? Nie płacisz mu? Przecież miedzy innymi jego pracą jest dzielenie się swoją wiedzą prawną.

mrchlebsonek napisał:
to czy uda mi się uniknąć odsiadki?

Dlaczego niby miałoby Ci się udać uniknąć odsiadki? Przecież popełniłeś bardzo poważne przestępstwo. Sprawiedliwym będzie jeśli poniesiesz tego konsekwencje. Nie można zawiesić kary po rocznym odroczeniu jeśli jej wymiar przekracza jeden rok. W związku z tym wszystko wskazuje, że odsiadka Cię nie minie.

czyli co jednak nie uniknę odsiadki? a z tzw. resocjalizacją nic może nie wyjść? dodam że tak jak pisałem w poście podjąłem się sam dobrowolnie terapii od uzależnień, nie sięgam już po alkohol, wcześniej przedtym co to zrobiłem, miałem z tym duży problem, chodzę do szkoły, zaliczam pozytywnie sprawdziany, prace kontrolne, jak i również chodzę codziennie do pracy, odniosę się do pierwszej odpowiedzi, mój mecenas ma wystarczającą płacę, nie musi się martwić że mało dostaję, można powiedzieć że aż nad to.

mrchlebsonek napisał:
a z tzw. resocjalizacją nic może nie wyjść? dodam że tak jak pisałem w poście podjąłem się sam dobrowolnie terapii od uzależnień, nie sięgam już po alkohol, wcześniej przedtym co to zrobiłem, miałem z tym duży problem, chodzę do szkoły, zaliczam pozytywnie sprawdziany, prace kontrolne, jak i również chodzę codziennie do pracy,

Będzie to mega pozytywną przesłanką przy rozpatrywaniu twojego wniosku o przedterminowe zwolnienie. Po odbyciu określonej w przepisach części kary.

Powrót