Co po skutecznym sprzeciwie od nakazu zapłaty?

• Autor wątku Autor wątku DamSip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DamSip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Wniosłem sprzeciw od wydanego nakazu zapłaty. I chciałbym się dowiedzieć co będzie dalej jak sąd się do mojego sprzeciwu przychyli? Jak to dalej wygląda?

jeżeli nakaz był z e-sądu i sprzeciw został przyjęty to sprawa zostanie skierowana do SR właściwości ogólnej pozwanego,
jeżeli nakaz został wydany przez SR w twoim mieście i złożyłeś skuteczny sprzeciw to sprawa trafi z wydziału nakazowego do wydziału cywilnego tego samego SR,

robinson21 napisał:
jeżeli nakaz był z e-sądu i sprzeciw został przyjęty to sprawa zostanie skierowana do SR właściwości ogólnej pozwanego,
jeżeli nakaz został wydany przez SR w twoim mieście i złożyłeś skuteczny sprzeciw to sprawa trafi z wydziału nakazowego do wydziału cywilnego tego samego SR,

Nakaz był z e-sądu. Ale trafi obligatoryjnie czy musi tam zostać skierowany przez wierzyciela?

Sąd w Lublinie z urzędu przekazuje pozew do właściwego Sądu Rejonowego.

DamSip napisał:
Nakaz był z e-sądu. Ale trafi obligatoryjnie czy musi tam zostać skierowany przez wierzyciela?

E-sąd po wniesieniu sprzeciwu przekazuje sprawę do Sądu Rejonowego chyba że powód postanowi cofnąć pozew.

karaczoch napisał:
E-sąd po wniesieniu sprzeciwu przekazuje sprawę do Sądu Rejonowego chyba że powód postanowi cofnąć pozew.

Rozumiem. I jak sprawę w SR wygram to co dalej? Słyszałem, że będzie to wtedy tzw. dług naturalny. Tylko nie wiem co to oznacza właściwie?

DamSip napisał:
Rozumiem. I jak sprawę w SR wygram to co dalej? Słyszałem, że będzie to wtedy tzw. dług naturalny. Tylko nie wiem co to oznacza właściwie?

Jak sprawę wygrasz to po sprawie.Jak będą sie dalej narzucac to wtedy piłka po twojej stronie i to Ty możesz zostać wtedy atakującym.

DamSip napisał:
Słyszałem, że będzie to wtedy tzw. dług naturalny. Tylko nie wiem co to oznacza właściwie?

Zobowiązanie naturalne to takie zobowiązanie, które istnieje, lecz Twoją dobrą wolą pozostaje, czy zapłacisz, czy nie zapłacisz, a jeżeli już, to ile, kiedy itd. Wierzyciel jest bezradny i nie może się wspomóc środkami przymusu państwowego (postępowaniem egzekucyjnym).

Przy czym „wygrać” koniecznie musi oznaczać oddalenie powództwa. Umorzenie postępowania (wskutek cofnięcia pozwu, o którym była mowa) nie wyklucza ponownego powództwa o to samo roszczenie w przyszłości, także przez inny podmiot, jeżeli taką wierzytelność odkupi (tak polują w większości dzikie fundusze sekukuryku).

Powrót