Co powinienem zrobić w takiej sytuacji ?

• Autor wątku Autor wątku Alex-a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alex-a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam takie pytanie. Kończy mi się umowa o prace na okres 3 m-c, kończy się z dniem 1 kwietnia 2007 i ja już nie chcę przedłużać tej umowy.
Z tego co wiem to taka umowa rozwiąże się sama w raz z upływem tej daty 01.04.07 ?
I jest jeszcze ważna sprawa, ja jestem na zwolnieniu lekarskim od 26.03.07 do 03.04.07 i mam pytanie czy firma zapłaci mi za te ostatnie 2 dni zwolnienia. Bo przecież umowę mam tylko do 01.04.07 ?

Bo nie wiem o co chodzi, dzwonił do mnie kierownik, żebym wpadł do firmy i żebyśmy rozwiązali umowę za porozumieniem stron z datą 30.03.07 coś mówił, że to będzie lepiej dla mnie itp. ? wydaje mi się, że on chce mnie oszukać przecież ja jestem na zwolnieniu lekarskim.

W tej firmie wysłali nas na szkolenie o wartości 1000 zł i podpisałem pewien dokument, w którym jest napisane, że jeśli rozwiąże umowę z tą firmą, w przeciągu 1 roku od daty szkolenia, to będę musiał zwrócić za to szkolenie 240 zł. Mam pytanie. A jeśli umowa wygaśnie sama z dniem 01.04.07 to czy będę musiał płacić te 240 zł ? Bo przecież ja tej umowy nie rozwiąże tylko ona wygaśnie sama ?

Proszę o waszą pomoc, bo nie wiem co zrobić, czy przy wygaśnieciu umowy muszę coś wogóle podpisywać, czy moge się już nie pokazywać w tej firmie ?
Pozdrawiam Alex-a.

Pan Kierownik chce tu kogoś "zrobić w konia" :D
Prośba o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron na dzień przed upływem trwania umowy zawartej na czas określony jest idiotyzmem.
Natomiast pracodawca ma wówczas podstawę do wystąpienia o zwrot za szkolenie.
Druga sprawa - zjawienie się w zakładzie w czasie gdy się przebywa na zwolnieniu lekarskim, może zostać potraktowane jako wykonywanie pracy podczas zwolnienia lekarskiego.
Natomiast co do należności za czas choroby, to za pozostałe dni zapłaci ZUS.
Do firmy należy zgłosić się po wyzdrowieniu po świadectwo pracy.

Dodam jeszcze, że w przypadku rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron z inicjatywy pracownika, na ewentualny zasiłek dla bezrobotnych trzeba będzie poczekać 3 miesiące i o tyle jest krótszy okres jego pobierania.
Radzę więc uważać z tym porozumieniem stron. :)

Powrót