Co robic???? Ratunku!!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku Monia224
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Monia224

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mam niezapłacony dług wobec firmy Orange. Powstał on w 2005roku. Wzięłam wtedy telefon na abonament dla firm, gdyż wówczas takową posiadałam. Niestety firma nie przyniosła spodziewanego dochodu, a ja popadłam w długi i zmuszona byłam ją zamknąć.Aby splacic wierzytelnosc wyjechalam za granice.Niestety wszystkiego nie uregulowalam,zostal ten nieszczesny tel. Po ok. roku czasu wrocilam, udalo mi sie znalezc prace,ktora nie nacieszylam sie dlugo, gdyz po paru miesiacach zaszlam w ciaze. Teraz jestem na wychowawczym 448 zl. i dzis otrzymalam pismo od firmy KRUK ,iz sprawa zostanie skierowana na droge sadowa,a pozniej do egzekucji komorniczej. W zwiazku z zaistniala sytuacja chcialabym sie dowiedziec, czy komornik ma prawo zajac rzeczy meza (dom i samochod) , skoro ja nic do domu nie wnioslam, a dlug powstal przed zawarciem zwiazku?( Jestem zameldowana od roku na stale, a malzenstwem jestesmy od miesiaca) Czy rodzice odpowiadaja za dlugi dziecka? I w jakiej wysokosci komornik moze zabrac mi wychowawcze, skoro maz nie pracuje tylko nasi rodzice pomagaja nam finansowo? Prosze o szybka i rzetelna pomoc co robic w takiej sytuacji?

Rozumiem że z mężem macie wspólność majątkową? Skoro dług powstał przed powstaniem wspólności (czyli przed zawarciem małżeństwa), to wierzyciel może żądać zaspokojenia z Twojego majątku osobistego (art. 33 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego), z Twojego wynagrodzenia za pracę albo z dochodów z innej Twojej działalności zarobkowej, oraz z korzyści uzyskanych z Twoich praw autorskich, praw własności przemysłowej i innych praw twórcy (o ile takowe Ci przysługują).
Rodzice nie odpowiadają za dług dziecka pełnoletniego, chyba że go poręczyli.

[cytat:fdq1vco3]Co robic???? Ratunku!!!!!!!![/cytat:fdq1vco3]

Po prostu zapłacić Szanowna Pani.
Długi powinno się płacić, a nie kombinować jak tu nie zapłacić.

Mamy wspolnote majatkowa. Rozumiem, iz w razie czego komornik bedzie pobieral pieniadze z wychowawczego??? W jakiej wysokosci??? czy mozna temu jakos zaradzic, bo liczy sie kazdy grosz?? Co z majatkiem meza? on tez odpowiada za moje dlugi??? Dzieki wiekie za dopowiedz!!

Mąż nie odpowiada swoim majątkiem za Pani długi zaciągnięte przed zawarciem małżeństwa. Co do wychowawczego, to raczej nie podlega on egzekucji komorniczej (art. 831 § 1 pkt 1 kpc), ale tu nie mam pewności.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót