co robić?

• Autor wątku Autor wątku gobo1708
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gobo1708

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie.Mam takie pytanie.Otrzymałem od znajomego propozycję podjęcia pracy w Niemczech.Mam wykonywać usługi budowlane.Mam pracować dla Niemca który ma firmę budowlaną .Mam pracować z zapłatą za godziny pracy.W Polsce posiadam zarejestrowana od 6 lat firmę budowlaną rozliczam się na zasadach ogólnych z US.w międzyczasie miałem przygodę z handlem tzn.miałem sklep spożywczy a pozostałą po nim pamiątką jest kasa fiskalna którą odziedziczyła i budowlanka.Mam pytanie:gdzie lepiej zarejestrować działalność w Polsce czy w Niemczech?Czy zlikwidować lub zawiesić działalność istniejącą w Polsce(liczę się z tym że kiedyś mogę znowu chcieć prowadzić firmę w Polsce) a otworzyć jednoosobową firmę.Gdzie płacić podatki w kraju czy za granicą?gdzie się ubezpieczyć?Jednym słowem pomóżcie laikowi nie popełnic życiowej gafy.Mam 2 dzieci i nie pracujacą żonę na utrzymaniu może mając firmę niemiecką należałyby mi się jakieś świadczenia i to by przemawiało na korzyść zarejestrowania firmy w Niemczech.Dodam że dzieci w wieku 13 i 8 lat.Rodzina będzie mieszkała w Polsce ja natomiast mam zamiar wynająć mieszkanie w Niemczech.Pomóżcie.

W pierwszym rzedzie wazny jest status twojej pracy w Niemczech, masz pracowac u tego Niemca:
a) na umowe o prace, czyli jako tzw. pracownik zalezny,
czy
b) czy jako podwykonawca z wlasna dzialalnoscia gospodarcza?

Drugi przypadek jest niebezpieczny, gdy twoim jedynym zleceniodawca bedzie ciagle jedna i ta sama osoba, bo w mysl przepisow niemieckich moze to zostac uznane za tzw. pozorna dzialalnosc gospodarcza (Scheinselbständigkeit) w celu omijania skladek na ubezpieczenia spoleczne.

Generalnie, nie wchodzac w szczegoly. nie ma takiego wyboru, gdzie sie chce placic podatki i gdzie byc ubezpieczonym. Jesli wiekszosc czasu bedziesz pracowal w Niemczech, stamtad mial wylaczne dochody z tytulu pracy zarobkowej, to najpozniej po roku pracy twoja rezydencja podatkowa bedzie w Niemczech, tam bedziesz odprowadzal podatki i tam bedziesz sie musial ubezpieczyc na ubezpieczenie chorobowe (dosyc drogie w Niemczech). Jesli zona i dzieci pozostana w Polsce, to na dodatek nie bedziesz mogl korzystac z korzystniejszej klasy podatkowej dla osob zonatych z niepracujaca zona, bo do tego jest konieczny pobyt niepracujacej zony na terenie Niemiec.

Ewentualnie na dziedzi dostaniesz rodzinne, Kindergeld, ale to Belunia tu z forum ci lepiej odpowie, bo ja sie na tym specjalnie nie znam

Powrót