G
gobo1708
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witajcie.Mam takie pytanie.Otrzymałem od znajomego propozycję podjęcia pracy w Niemczech.Mam wykonywać usługi budowlane.Mam pracować dla Niemca który ma firmę budowlaną .Mam pracować z zapłatą za godziny pracy.W Polsce posiadam zarejestrowana od 6 lat firmę budowlaną rozliczam się na zasadach ogólnych z US.w międzyczasie miałem przygodę z handlem tzn.miałem sklep spożywczy a pozostałą po nim pamiątką jest kasa fiskalna którą odziedziczyła i budowlanka.Mam pytanie:gdzie lepiej zarejestrować działalność w Polsce czy w Niemczech?Czy zlikwidować lub zawiesić działalność istniejącą w Polsce(liczę się z tym że kiedyś mogę znowu chcieć prowadzić firmę w Polsce) a otworzyć jednoosobową firmę.Gdzie płacić podatki w kraju czy za granicą?gdzie się ubezpieczyć?Jednym słowem pomóżcie laikowi nie popełnic życiowej gafy.Mam 2 dzieci i nie pracujacą żonę na utrzymaniu może mając firmę niemiecką należałyby mi się jakieś świadczenia i to by przemawiało na korzyść zarejestrowania firmy w Niemczech.Dodam że dzieci w wieku 13 i 8 lat.Rodzina będzie mieszkała w Polsce ja natomiast mam zamiar wynająć mieszkanie w Niemczech.Pomóżcie.