Co sie liczy przy pierwszej rejestracji...

• Autor wątku Autor wątku riddick74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

riddick74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jak samochód jest kupiony, co sie liczy przy pierwszej rejestracji, data produkcji czy data pierwszej rejestracji?
Samochod rok prod. 07.12.2008 tak potwierdził vin, a w niemieckiej papierze brief pisze ze 12.01.2009r.

w polsce w dowodzie masz wpisane datę produkcji oraz datę pierwszej rejestracji (jak samochód ściągnięty z za granicy to data ta przepisywana jest z karty pojazdu)

Wpisalem rocznik 2009 w UC i ok bylo. Pozniej baba z wydzialu komunikacji sprawdzala vin i dzwonila do kogos o rozkodowanie,mowili ze 2008, nie zgodzila sie i kazala poprawic papiery. Musialem jechac do UC. UC moderacja mnie ze czemu wpisalem 2009 a nie 2008. Juz nie rozumiem. Same chamy
W briefie jest pieczątka 12.01.2009

Ostatnią edycję dokonał moderator:
w briefie nie ma daty produkcji, a u nas jest ona dosyć ważna dlatego też lepiej rozkodować VIN przed zakupem aby uniknąć takich nieporozumień

data 1 rejestracji to 12.01.2009, chcę miec w dowodzie 2009r a nie 2008

riddick74 napisał:
data 1 rejestracji to 12.01.2009, chcę miec w dowodzie 2009r a nie 2008

W Dowodzie Rejestracyjny masz obie daty:
- na pierwszej stronie przy literce "B" jest data pierwszej rejestracji,
- na ostatniej str., w rubryce "Rok produkcji" - jest rok produkcji.

Z kolei w Briefie jest TYLKO data pierwszej rejestracji - stąd Twoja niewiedza i zdziwienie.

Teraz chciałbyś, aby ktoś z urzędników wystawił Ci nieprawdziwe dokumenty - fałszując datę produkcji pojazdu?

jeżeli chcesz mieć w dowodzie 2009 to jedyna opcja kupić samochód któy był w tym roku wyprodukowany

Powrót