Co to jest "skład siedmiu sędziów"?

• Autor wątku Autor wątku minimini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hm... no tak "skład 7 sędziów " to zawiły termin... żeby wyobrazić sobie jego znaczenie trzeba wyobrazić sobie wogóle osobę sędziego... ,a następnie obok niego jeszcze 6 takich samych sędziów...:P

skład siedmiu sędziów kojarzy mi się z orzeczeniem do kary łącznej- może to o to chodzi...;)

marta222 napisał:
skład siedmiu sędziów kojarzy mi się z orzeczeniem do kary łącznej- może to o to chodzi...;)

7 przy łącznej? Niezbyt.

7 sędziów to skład SN

No właśnie. Uchwała SN w składzie 7 Sedziów.

A to, ze o karze łącznej, to nieważne ;)

moim zdaniem autorce chodziło o to , kiedy (w jakich sytuacjach) zbiera się taki skład...

:)- kiedy pisałem swojego poprzedniego posta odnosiłem się do postu grizz'a , twojego jeszcze nie było (był nie odswieżony...)

z tym ,że treść przywołanych przez ciebie artykułów nie odpowiada na pytanie zawarte w 1 poscie autorki tematu...:P

Ostatnia edycja:
Właściwie chodzi mi włąśnie o "skład siedmiu sędziów" i wyrok łączny. Usłyszałam gdzieś to pojęcie w odniesieniu do wyroku łącznego i zastanawiam się jak można to wykorzystać.

Najpierw przeczytam podaną przez Was ustawę, a potem będę pytać dalej :)

"składu siedmiu sędziów" w sprawie o wyrok łączny w pierwszej instancji nie da się wykorzystać.
Można ewentualnie we wniosku o wyrok łączny powołać się na treść orzeczenia jaki taki skład taki wydał w innej sprawie, przy czym takie orzeczenie 7 sędziów nie jest wiążące dla Sądów powszechnych rozpoznających w pierwszej czy drugiej instancji wnioski o wyrok łączny.

Przeczytałam i wiecie co, nic nie rozumiem :( Nigdy nie miałam do czynienia z sądami ani z innymi tego typu instytucjami i w ogóle nie rozumiem tego prawniczego żargonu...

Nic najbezpieczniej będzie jak udam sie do adwokata.

Może chodzi o jakś uchwałe dotyczącą wyroku łącznego, który wydał taki własnie skład Sądu Najwyższego.

Powrót