Co to jest zachowek, komu się nalezy?

• Autor wątku Autor wątku moniqa3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniqa3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Moja tesciowa ponownie wyszla za maz, ze swoim mezem spisali testament w ktorym do calego spadku po swojej smierci powolala swojego meza a jej maz ja. Jej maz nie ma dzieci a tesciowa ma jednego syna, ktory jest zonaty. Mam w zwiazku z tym pytanie, jezeli jej syn nie zostal uwzgledniony w testamencie to nic nie dostanie? A wiem, ze jest jeszcze zachowek, czy nalezy sie synowi i ewentualnie jego zonie czy nie?Bardzo prosze o odpowiedz, dziekuje pieknie.
moniqa3

Zachowek się należy synowi chyba, że w testamencie został wydziedziczony.

Żonie syna sie nie należy nic, ponieważ nie należy do grona spadkobierców.
Syn może żądać w drodze procesu 1/2 wartości udziału, który przypadałby mu przy dziedziczeniu ustawowym, a jeżeli syn jest trwale niezdolny do pracy - 2/3 wartości tego udziału. Dobrze najpierw przed wdaniem się w spór byloby
wezwać do zapłaty. Dopiero w razie bezskutecznosci wezwania i braku możliwości polubownego załatwienia sprawy wstąpic na drogę sądową.

Chyba należy zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Ważne jest kto umrze pierwszy - jeśli mąż teściowej to po nim dziedziczy ona, a w razie jej śmierci - w kolejności - syn w całości - dziedziczenie ustawowe. Dopiero w wypadku gdy najpierw umrze teściowa i dziedzicem testamentowym będzie jej nowy mąż to w grę wchodzi zachowek. Sytuacji śmierci teściowej i jej męża w jednej chwili nie rozpatruje, choć może się i taki wypadek zdarzyć, ale rzadko, jak np katastrofa, bez możliwości ustalenia kolejności i wtedy sytuacja wyglada też trochę inaczej. Pzdr

Mowa była tu o teściowej, więc i taka odpowiedź :) zakładając że ona odejdzie
a zostanie spadkobierca testamentowy - jej mąż.

Powrót