co to za artykuł i co i z jakiej ustawy...

• Autor wątku Autor wątku wnerw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wnerw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Niemile dziś zaskoczyło mnie wezwanie na komendę w sprawie X o popełnieniu przestępstwa z art.7 ust.2 " uoonu..."(i tu powinna być jakaś ustawa tylko ich pośpiech jest żałosny i nie wiadomo o co chodzi pisze " uoonu..."). Za nic nie potrafię odszyfrować tego czegoś. Sprawa dotyczy rzekomego ściągania z internetu... wezwanie przyszło na mnie bo na mnie jest umowa za net - w domu jest sieć więc dla każdego to mogło być z tym że tłumaczenie się to nie ja to ten inny nie będzie miało sensu.

Pytanie moje co to za przepis art.7 ust.2 " uoonu..." (raczej nie ustawa o ochronie praw autorskich bo nie ma tam ustępu 2 w art 7)

i co za takie coś może grozić?!

Pozdrawiam

A nie chodzi o art 117 ?

Art. 117.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia
utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opra-
cowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnoci albo pozbawienia wolnoci
do lat 2.
2. Jeeli sprawca uczyni sobie z popeniania przestpstwa okrelonego w ust. 1 stae ródo dochodu albo dziaalno przestpn, okrelon w ust. 1, organizuje lub ni
kieruje, ci do lat 3.
podlega karze pozbawienia wolno

Ale to ty masz być oskarżonym, czy świadkiem? Tak czy siak, sądzę iż do tej pory komputer masz już czyściutki, żadnych płyt CD itd?

Ostatnia edycja:
nie nie wyraźnie pisze art.7 ust.2,

to chyba będzie to

"
Art. 7. 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, posiada lub używa urządzenie niedozwolone, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
2. Jeżeli sprawca używa urządzenia niedozwolonego wyłącznie na własne potrzeby, podlega grzywnie.

"

ale co to ma do ściągania z internetu? Bardziej by było coś o crackach, czy nie wiem, przerobionych konsolach...

sprawa chyba tyczy sharingu - kiedyś miałem epizod z tym tylko ile to będzie kosztowało

Powrót