Co w przypadku nie spłacania długów

• Autor wątku Autor wątku MlodyBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MlodyBB

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Mam długi na kwotę ok. 50 tys zł (w tym osoby fizyczne, urząd skarbowy, firmy) może nie jest to jakaś duża kwota, ale podmiotów jest w miarę dużo i dość krótkie terminy spłaty. W tym momencie nie pracuję, jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Nie mam środków do życia, a co dopiero do spłaty. Chciałbym zapytać, czy mogą mnie wsadzić do więzienia, jak do ogólnie wygląda w przypadku nie spłacania swoich zobowiązań?

Nawet jeżeli pójdę do pracy i dostanę 1500 netto to nic mi to nie da, bo co miesiąc co najmniej 4tys potrzebuję na spłatę.

To lepiej nie spłacać w ogóle nic, niż spłacać powoli, po małej kwocie?

MlodyBB napisał:
Nawet jeżeli pójdę do pracy i dostanę 1500 netto to nic mi to nie da, bo co miesiąc co najmniej 4tys potrzebuję na spłatę.
Nie ma innego rozwiązania, jeśli będziesz pracował to komornik zajmie ci 50% wynagrodzenia do kwoty 1111,86 zł, będzie można chociaż z tych 400 zł zajętych spłacać odsetki...

Ag maz wytłumaczę to tak:
- z Urzędem Skarbowym dogadałem się
- z Sądem (koszty postępowania) rozłożone raty

I tutaj nie ma problemu ze spłatą.

Ale mam problem z osobami fizycznymi i firmami, które nie chcą zgodzić się na to, abym spłacał im jakąś część z wcześniej uzgodnionej raty (gdy jeszcze miałem środki). Przykład: mam z firmą podpisaną ugodę na spłatę miesięcznie 700 zł, dwa miesiące temu spóźniłem się ze spłatą jeden dzień i miałem telefon, że ich nie interesuje że nie mam, jak nie spłatę w terminie to sprzedadzą dług i ktoś inny będzie się tym zajmował.

A druga sprawa ważna. Prowadziłem DG np. wobec jednej firmy nie wywiązałem się do końca z umowy ponieważ brakło środków na realizację projektu. Mam do spłaty ok 7 tys zł jeżeli nie spłacę tego w całości dostałem pismo, iż kwota ta wzrośnie do ponad 20 tys zł (odsetki + coś tam).

Nie wiem co zrobić. Mogę się podjąć pracy za 1500 zł bo więcej na początek nie dostanę, ale to tak naprawdę nic mi nie da. Bo spłacę kogoś. A tu zaraz pięciu innych będzie dzwonić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót