Co wolno firmie windykacyjnej?

• Autor wątku Autor wątku mamcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamcia

Zbanowany
Odpowiedzi
22
Bardzo proszę o informację jak szuka dłużników firma windykacyjna? Pytam się dlatego,że ostatnio znajoma poprosiła mnie o pomoc w sprawdzeniu co to jest za firma-Cross. W/g internetu okazało się że jest to firma windygacyina. Znajoma parę razy miała dziwne telefony z zapytaniem o siostrę....bo ona podała im ten telefon jako kontaktowy na pytanie w jakiej sprawie dzwonią o co chodzi z tą panią odpowiedzieli jej że siostra będzie wiedzieć i tyle.
Fakt,że ta pani jest jej synową i jest gdzieś poza granicami Polski. Trochę to dziwne,że nie spytali się jej wprost o syna tylko o nią i to jako o siostrę. Teraz trochę się boi bo to różnie bywa, a i ja myślę ponieważ synowie przez internet kontaktują się z jej wnuczkiem i z NK mogli by doiść do nas.
Jak daleko może posunąć się taka firma do zciągnięcia długu? Przecież synowa jej ma i matkę i siostrę.Czy taka firma albo jej metody można porównywać do tzw. osób ściągających długi tak jak nieraz widzi się na filmach?Gdzie wogóle znajoma może sprawdzić czy są gdzieś na liście dłużników?

Firmy windykacyjne nie posiadają szczególnych uprawnień - tyle w temacie :)
Choć bardzo często za praktyki niezgodne z prawem nie są ścigane, np.
naruszanie dóbr osobistych (prawa do prywatności).

Niska świadomość swoich praw wśród obywateli-dłużników na to wpływa wprost :(

Pozdrawiam :cool:

Powrót