co wybrać przy zakładaniu spółki?

• Autor wątku Autor wątku Grzegorz T.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorz T.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór.

Proszę o pomoc w kilku sprawach:

Moje pytanie jest następujące:

Wraz z kolegą chcemy założyć spółkę w celu prowadzenia DG, jaką jest sprzedaż pieczywa i produktów cukierniczych. Oboje jesteśmy zatrudnieni w firmach na pełnych etatach.
1. Jaką formę spółkiwybrać(cywilną)?
2. Jeżeli pracodawca płaci za nas składki ZUS to my z DG płacimy tylko składki zdrowotne i w jakiej kwocie na jedną osobę?
3. Jeżeli zatrudnimy pracownika to co nam się będzie bardziej opłacało, a zarazem będzie uczciwe wobec pracownika (umowa o pracę czy umowa zlecenie?)
4. Jaką formę opodatkowania wybrać jeżeli przewidujemy obroty na poziomie 30000-40000 PLN brutto miesięcznie?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam
Grzegorz T.

p.s. przepraszam Pana Janusza M. za pomyłkę osobową, poprostu miałem otwartych kilka okienek. Raz jeszcze przepraszam

1. Wybierzcie spółkę cywilną z sp z o.o. jest dużo zachodu a nie potrzebujecie chyba tego co ona oferuje?
2. To zależy od tego jakie dokładnie składki płaci Wasz pracodawca
3. Wam będzie bardziej opłacała się umowa zlecenie, a najlepiej umowa o dzieło. Kolejność ilości składek umowa o pracę > umowa zlecenie > umowa o dzieło. Polecam stronę vat.pl żeby poczytać trochę i douczyć się.
4. Na udzielenie odpowiedzi na to pytanie nie czuję się kompetentny.

Pozdrawiam
Grzegorz Z.

1. wybór zależy przede wszystkim od potrzeb i zakresu działalności. Spółka cywilna jest umową cywilnoprawną, a odpowiedzialność wspólników ma charakter solidarnej odpowiedzialności za długi spółki. Oznacza to, że wspólnicy odpowiadają całym swoim majątkiem osobistym. Przy spółce z o.o. wspólnicy nie ponoszą takiej odpowiedzialności za zobowiązania spółki. Jednakże jeśli zasiadają również w zarządzie spółki to mogą ponosić odpowiedzialność odszkodowawczą wobec wierzycieli na zasadzie art. 299 k.s.h. o ile nie wykażą okoliczności uwalniających ich od odpowiedzialności.. Pamiętać należy, iż jeżeli przychody netto ze sprzedaży towarów, produktów i operacji finansowych za poprzedni rok obrotowy wyniosły co najmniej równowartość w walucie polskiej 1.200.000 euro spółka cywilna musi stosować przepisy ustawy o rachunkowości, zatem tak samo jak sp z o.o. musi prowadzić pełną księgowość.

podsumowując - SC jest prosta i wygodna, pozwala na uproszczoną księgowość, podatek liniowy (przedsiębiorcami są wspólnicy a nie spółka), jednak niesie za sobą pełną odpowiedzialność za długi spółki. SP. Z O.O. jest bardziej sformalizowana, wymaga pełnej księgowości, ale uwalnia wspólników od odpowiedzialności za długi. odpowiedzialność Zarządu nie jest automatyczna i zależy od bezskuteczności egzekucji wobec spółki z jednej strony, a z drugiej od nieistnienia przesłanek wyłączających odpowiedzialność członków zarządu.

Jeśli będziecie Panowie osiągać obroty rzędu kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie, to SC nie jest złym pomysłem. Jeśli jednak miał Pan na myśli zysk w takiej wysokości, to ja bym się zastanawiał nad sp. z o.o.

pozdrawiam

Powrót