Z
zdzisław44
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
W lipcu skończyłem 65 lat, mam przepracowane 22 lata i 10miesięcy przez ten okres czasu byłem ubezpieczony w ZUS (tj. w latach 1958-1981). Natomiast w KRUS byłem ubezpieczony przez 29 lat (od 1980 do 2009), w tym 12 miesięcy ubezpieczenia pokrywały się w ZUS i KRUS. W czerwcu 2009r złożyłem wniosek o świadczenie emerytalne do ZUS, które otrzymałem w lipcu. Od 2001 roku byłem na stałej rencie rolniczej, aż do osiągnięcia wieku emerytalnego i wtedy przyznano mi z urzędu emeryturę rolniczą w wysokości pobieranej dotychczas renty. Po otrzymaniu emerytury z ZUS KRUS wstrzymał wypłatę swego świadczenia. Mam następujące pytania w tej sprawie:
1) z ilu lat pracy ustala się podstawę wymiaru emerytury w ZUS w moim przypadku, czy z 10 kolejnych ostatnich moich lat pracy ubezpieczonych w ZUS (tj. 1972-1981), czy z 20 dobrowolnych wybranych najkorzystniejszych lat pracy??
2) czy ZUS powinien mi zaliczyć opłacane składki emerytalne w KRUS okresy składkowe i nieskładkowe i jak? do uzupełnienia pełnej emerytury to ile? czy wszystkie okresy składkowe i nieskładkowe?
3) w jaki sposób i jak ta podstawa emerytury powinna być dokładnie wyliczona?
4) co można zrobić w tej sprawie , mając prawo do dwóch świadczeń emerytalnych ZUS i KRUS, a otrzymuje się tylko jedno?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1) z ilu lat pracy ustala się podstawę wymiaru emerytury w ZUS w moim przypadku, czy z 10 kolejnych ostatnich moich lat pracy ubezpieczonych w ZUS (tj. 1972-1981), czy z 20 dobrowolnych wybranych najkorzystniejszych lat pracy??
2) czy ZUS powinien mi zaliczyć opłacane składki emerytalne w KRUS okresy składkowe i nieskładkowe i jak? do uzupełnienia pełnej emerytury to ile? czy wszystkie okresy składkowe i nieskładkowe?
3) w jaki sposób i jak ta podstawa emerytury powinna być dokładnie wyliczona?
4) co można zrobić w tej sprawie , mając prawo do dwóch świadczeń emerytalnych ZUS i KRUS, a otrzymuje się tylko jedno?
Z góry dziękuję za odpowiedź.