co z mieszkaniem??????

• Autor wątku Autor wątku zguba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zguba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Prowadzic zycie osobne, a mieszkać razem- tak sie na dluzszą mete niestety nie da.Mieszkanie jest naszą wlasnoscia po byłym PGR w ktorym pracowal mąz.Sprawa rozwodowa bez orzekania o winie ma sie odbyc w lipcu.Niewiem co z mieszkaniem? mąż nie chce sie zgodzic na sprzedaz,na splacenie mnie..Czy jezeli podam o podzial majątku sąd moze nakazac mu jakis warunek?prosze mi doradzic jakie najlepsze jest rozwiązanie w takim wypadku? pozdrawiam

Jeżeli akt własności mieszkania jest sporządzony na Państwa oboje, to macie do niego równe prawa. Podczas rozprawy rozwodowej radziłabym przeprowadzić podział majątku - w tym wypadku mąż nie może uniknąć zapłaty za mieszkanie (połowa wartości), jeśli chciałby je zatrzymać (jeśli Pani chciałaby zatrzymać mieszkanie, to w tym wypadku połowę wartości spłaca Pani). W przypadku sprzedaży mieszkania, sumą otrzymaną właśnie z owej sprzedaży dzielicie się Państwo po połowie.

Dziekuje,tylko czy nie musze skladac osobnego pozwu o podzial majatku? czy wystarczy tylko cos dostarczyc ,dołączyć? aby sad przeprowadzil podzial majatku? zlozylam wniosek o rozwod bez orzekania o winie.Prosze o doradzenie

Myślę, że w tym artykule:

http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,55341,79115.html

znajdzie Pani informacje, które Panią interesują. Jeśli coś będzie niejasne - proszę pytać.

A do pozwu o rozwód może Pani dołączyć wniosek o podział majątku. Podziału można też dokonać po orzeczeniu rozwodu.

Bardzo dziekuje,stronka wiele mi wyjasnila.

Powrót