Co z płotem i z sąsiadem ?

• Autor wątku Autor wątku lafaaa2201
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lafaaa2201

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Posiadam działke budowlaną po obu stronach są jeszcze działki do sprzedania, chce budować płot.
Jesto dosyć duża działka o wym 25 x 100 m. zatanawiam sie jak mogę wciągnąc przyszłego sąsiada w udział w kosztach tego ogrodzenia, bo jak znam się na ludziach to może sie zdażyc ze powie mi to nie mój problem a pod nosem będzie się cieszył że ma 100 m płotu gratis. :evil:
Czytałem że stawiając płot 30-40 cm w głąb swojej działki od linji granicznej sąsiad nie będzie mógł sie podpiąć do mjego ogrodzenia będzie musiał stawiać ogrodzenie równoległe.
PYTANIE !?
Czy jezeli pokryje połowę wydatków ogrodzenia i zgodzę sie zeby się połączył z istniejącym będzie mógł to zrobić w myśl przepisów budowlanych.
Robert

Art.154 k.c. nakłada na osoby korzystające z urządzeń obowiązek ponoszenia wspólnie (§ 2) kosztów ich utrzymania. Nie ma przepisów regulujących rozkład tych kosztów, wobec czego należy przyjąć w drodze analogii odpowiednie stosowanie zasady, wedle której przy współwłasności każdy współwłaściciel ponosi wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną (art. 207) w stosunku do wielkości przysługującego mu udziału. To samo dotyczy zwykłego zarządu urządzeniami na granicy (art. 200 k.c.). Jednakże przewidziany w art. 154 § 2 k.c. obowiązek ponoszenia kosztów urządzeń znajdujących się w granicy gruntów sąsiadujących nie obejmuje kosztów utrzymania lub wybudowania nowego urządzenia (tak uchwała SN z 24 stycznia 2002 r., III CZP 75/2001 (OSP 2002/10 poz. 127, z glosą aprobującą S. Rudnickiego).Odmienny pogląd wyraził w krytycznej glosie M. Bieniak, MoP 16/03, s. 752.

Powrót