Co z psem ?

• Autor wątku Autor wątku Pankracy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pankracy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam na uczelni taki kazus :
Barbara Barańska zmarła 10.10.2007 r. Dnia 10.10.2008 r. uprawomocniło się postanowienie sądu stwierdzające, że spadek po zmarłej nabyły w częściach równych jej dzieci, Michalina i Sebastian. W skład spadku wchodzi:
- dom jednorodzinny wraz z działką
- samochód osobowy
- pies
- pieniądze z rachunku bankowego w kwocie 100 000 zł.
Proszę przygotować zeznanie podatkowe w podatku od spadków i darowizn w imieniu jednego ze spadkobierców.

Czy psa należy też wpisac do zgłoszenia sd-z2 ?? Nikt nie potrafi mi odpowiedziec na to pytanie. Ludzie z Urzędu Skarbowego mówią że kategorycznie nie, natomiast specjalista od podatków mówi że psa również należu uwzględnic ...

Proszę o dosyc szybką pomoc ...

Według cywilistów i karnistów zwierzęta to rzeczy. Natomiast ustawa o ochronie zwierząt mówi, że zwierzęta w rozumieniu ustawy rzeczami nie są.

Według mnie zależy, czy pies jest rasowy, ma rodowód, przynosi profity (np. z wystaw) - wtedy należy psa wpisać. Zaś w przypadku gdy jest to podwórkowy Burek to trochu trudno szacować jego wartość - tu jest problem. Ja bym nie wpisał psa, ale szczerze mówiąc nie znam podstawy prawnej dlaczego nie... Dziwny ten kazus

Jeśli w skład spadku wchodzą np krowy i konie, to psy i koty także. Rasowy kot może mieć olbrzymią wartość.

Oczywiscie, zgadzam się co do tych rasowych itp. Ale z kazusu nie wynika nic na temat jego rodowodu. Zatem jeśli przyjmę sobie, że jest to taki uliczny burek, co obszczekuje co dzien rano listonosza, jest umorusany w błocie itd, to nie ma on zbyt wielkiej wartosci w sensie ekonomicznym, ew. ma wartosc sentymentalna dla właścicielki ktora jednak zmarła ...
Błędem na pewno nie będzie jeśli go wpisze tak ?

Wg mnie błędem nie będzie, choć ja osobiście przy tak skonstruowanym kazusie psa bym nie wpisał, jak dla mnie nie stanowi on żywego inwentarza

Powrót