Co z robić z tym kupującym? (oszustwo)

• Autor wątku Autor wątku Falcon97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falcon97

Witam.
Sprzedałem dzisiaj walute w grze MMO Tibia w serwisie Allegro.
Allegrowicz zakupił poprzez kup teraz + przyszyły mi 2 maile od Allegro. ( że zakupił )
+ podszył się pod PayU i Allegro później i wypisywał mi że są u nich problemy i że
mogę mu wysłać tą walute a Oni mi dostarczą.
Czy podszywanie się pod Allegro + pod Payu + jego klinięcie "kup teraz" jest normalne?
Co mogę z tym zrobić ?
LINK DO AUKCJI :Tibia Antica - Pakiet 15,00000 gp (15) (5880119749) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

dodam że 1 i 2 email przyszedł od allegro że dał kup teraz + wybrał opcję zapłaty PayU, trzeciego sam napisał podszywając się pod allegro. Czwarty jako " PayU" (serwis płatnościowy) że mają problemy i mogę mu spokojnie dostarczyć towar a oni mi to wyślą. Teraz mam skończoną aukcje , a on nakłamał i uciekł co z tym zrobić?

Przede wszystkim nie wysyłaj nic dopóki nie zobaczysz pieniędzy na koncie payu.

Falcon97 napisał:
co z tym zrobić?

Napisz do allegro.

Ostatecznie jak to faktycznie była próba oszustwa możesz zgłosić zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 286 Kodeksu Karnego tj. oszustwo.

Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
Przepis prawny:
Art. 13.
§ 1. Odpowiada za usiłowanie, kto w zamiarze popełnienia czynu zabronionego swoim zachowaniem bezpośrednio zmierza do jego dokonania, które jednak nie następuje.
§ 2. Usiłowanie zachodzi także wtedy, gdy sprawca nie uświadamia sobie, że dokonanie jest niemożliwe ze względu na brak przedmiotu nadającego się do popełnienia na nim czynu zabronionego lub ze względu na użycie środka nie nadającego się do popełnienia czynu zabronionego.

Przepis prawny:
Art. 14. § 1. Sąd wymierza karę za usiłowanie w granicach zagrożenia przewidzianego dla danego przestępstwa.
§ 2. W wypadku określonym w art. 13 § 2 sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.

Przepis prawny:
Art. 286

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Witam. Jestem w podobnej sytuacji. Czy jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy?

Jest o ile pojdziesz na policje. A jak duza to szansa to zalezy czy robil ten przekret leszcz czy profesjonalista.

Bawię się podstawami informatyki i udało mi się ustalić jego adres(miejscowość) gdzie mieszka. Jest to mała wieś więc policja nie powinna mieć problemów. A dane konta z allegro są fikcyjne.

Powrót