co z towarem po zakonczeniu firmy

• Autor wątku Autor wątku werty10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werty10

Użytkownik
Odpowiedzi
188
rozumiem, ze po zakonczeniu dzialalnosci robie remanent i place jakiś podatek wyliczajac srednia za ostatnie 3 miesiace lub rok

ale co sie dzieje z towrem po zakonczeniu dzialalnosci z tym co nie uda mi sie sprzedać
mam go trzymać?

Możesz go legalnie sprzedać, gdyż będzie zapłacony za niego podatek ryczałtowy 10%.
Sposób wyliczenia dochodu wynikający z remanentu likwidacyjnego jest przedstawiony w art.24 ust.3 ustawy o podatku od osób fizycznych.

Dodatek do odpowiedzi z godziny 17:09:
- pamiętać należy gdy jesteś VATowcem o wyliczenie i zapłacenie podatku VAT z likwidowanej działalności gospodarczej (art.14 ustawy o VAT).

czyli od wartości remanentu place 10% do US
potem koncze dzialalnosci i moge sprzedać towar?
ale czy sprzedajac towar po zakonczeniu dzialalnosci nie bede prowadzić dzialalnosci wedlug US.Zusu?

Ostatnia edycja:
Czytaj przepisy: podałem przepis prawny wyliczenia dochodu z remanentu likwidacyjnego tj art.24 ust.3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Jeszcze raz - podatek ten liczy się w wysokości ryczałtowej 10% od dochodu ustalonego wg w/w przepisu, a nie remanentu likwidacyjnego!
Jak się wyrejestrujesz to nie.

ok, jezeli firma przynosi straty to nic nie zaplace
a towar mam trzymać? czy moge dac babci, cioci, wujkowi itd.

Czytałeś ten art.24. ust.3? Jeżeli w tym roku była strata, to uwzględniasz rok poprzedni.
Jeżeli były ciągle straty to po co prowadzić taka działalność? Za co były opłacane składki ZUS?, za co był kupiony towar?
Ostatecznie nie zapłacisz tego podatku z remanentu likwidacyjnego.
A z towarem możesz sobie robić co chcesz - tylko brakuje w tym logiki.
Po co angażować środki finansowe, aby potem nawet nie odzyskać ich ze sprzedanego towaru z remanentu likwidacyjnego?
To jest niegospodarność!

Powrót