Co z tym spadkiem???

• Autor wątku Autor wątku mariusz1221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz1221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie.Mam taki problem-
6 lat tamu zamieszkaliśmy u dziadka mojej żony po tym jak zmarła babcia mojej żony,a żona dziadka.Zamieszkaliśmy w domu 100 letnim murowanym ale w opłakanym stanie.Przez cały ten czas do dzisiaj remontowaliśmy cały dom jak i podwórko.Domek jest teraz piękny i cudowny:)
1,5 miesiąca temu zmarł dziadek i zapisał w testamencie swoją połówkę posiadłości mojej żonie a jego wnuczce,wiedząc o tym że druga połówka należy się jego dzieciom-czyli mojej teściowej,wujkowi i cioci.Dziadkowie mieli 3 dzieci.Moje pytanie jest takie- Jak moja żona może stac się spadkobierczynią całej posiadłości? Jakie koszta wiążą się z tym przepisywaniem aktu notarialnego? Czy teściowa wujek i ciocia muszą się zrzec połówki po babci,która nie zapisała żadnego spadku?jakie prawo mają teściowa ciocia i wujek do tej posiadłości??? Dziękuję za odpowiedzi:)

Rozumiem, że nie było sprawy spadkowej po babci.

Czyli - w jednym postępowaniu należałoby przeprowadzić sprawę o stwierdzenie nabycia spadku po obojgu dziadkach.

Po babci dziedziczą - z mocy ustawy (rozumiem, że testamentu nie było) - żyjący w momencie śmierci mąż (dziadek) oraz teść, wujek i ciocia - po 1/4.

Po dziadku dziedziczy - zgodnie z testamentem - pana żona.

Czyli - w tym momencie zarówno teść, wujek i ciocia (po babci), jak i żona (po dziadku) posiadają po 1/4 udziału.

Jeśli upłynęło już kilka lat od śmierci babci - odrzucenie spadku przez pozostałych (poza żoną) nie wchodzi w grę. Tak więc możliwe jest to na zasadzie umowy notarialnej, gdzie pozostałe 3 osoby np. darowują żonie swój udział w majątku spadkowym.

albo Sądowy dział spadku - jak zgodny to tańszy niż umowa notarialna: 600 zł - aha, jeszcze należałoby pamiętać o zachowkach przy dziedziczeniu testamentowym, istnieje takie "ryzyko"

ja tez mam problem jesli chodzi o spadek...w lutym zmarl dzidek a tata mojego taty.zostawil samochod i nadal nim jezdzimy.czy mozna jakos przerejestrowac samochod bez sprawy spadkowej, tata ma jeszcze 5 rodzenstwa i babcia zyje tyle tylko ze bylo powiedziane ze samochod bedzie nalezal do taty???

tomu!
pewnie dlatego ze mam klopot nie sadzisz a zalezy mi na szybkiej odpowiedzi.prawda??

ja tez mam problem jesli chodzi o spadek...w lutym zmarl dzidek a tata mojego taty.zostawil samochod i nadal nim jezdzimy.czy mozna jakos przerejestrowac samochod bez sprawy spadkowej, tata ma jeszcze 5 rodzenstwa i babcia zyje tyle tylko ze bylo powiedziane ze samochod bedzie nalezal do taty???

Powrót