Co zawrzeć w skardze na decyzję.

• Autor wątku Autor wątku pjurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pjurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry wszystkim znawcą prawa:

Jest następująca sytuacja:

Na mój pisemny wniosek pełnomocnik Ministra Decyzja nr A przyznał mi świadczenie pieniężne.
Świadczenie owe pobrałem.

Po dwóch latach Minister przysyła mi Postanowienie w sprawie wszczęcia postępowania w przedmiocie stwierdzenia nieważności decyzji Nr A (podstawa art 157 par 2 i art 141 par. 1 kpa.)

Następnie Ten sam Minister wydaje Decyzje nr B stwierdzającą nieważność decyzji A. (podstawa art 156 par 1pkt 2 i art 157 par 2 i art 158 par 1 kpa)

Zgodnie z przysługującym mi prawem Składam wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy.

Na to otrzymuje (oczywiście po terminie 30 dni) decyzje C która utrzymuje zaskarżoną przeze mnie decyzją Nr B w mocy (podstawa art 127 par 2 i art 138 par 1 pkt 1 kpa)

Teraz pozostaje mi tylko skarga do WSA. W związku z tym o co powinienem wnioskować w skardze

O uchylenie decyzji B czy o uchylenie decyzji C, a może o utrzymanie w mocy decyzji A ?

Drugie pytanie czy w skardze powinienem zawrzeć wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji C żeby nie zwracać pobranych pieniędzy do czasu rozprawy.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

o uchylenie decyzji b i utrzymujacą ja w mocy decyzje c.

sorka odwrotnie "o uchylenie decyzji c utrzymujaca decyzje b"

dzięki wielkie Sisisi

A więc jak rozumiem wystarczy wnioskować o uchylenie ostatniej decyzji (Nr C) a decyzja nr B jest wtedy uchylona automatycznie (nie jest już utrzymana w mocy).

A jeżeli chodzi o drugie pytanie to czy w odwołaniu powinienem zawrzeć również wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji C do czasu rozprawy ?

W żadnej z decyzji od Ministra nie było słowa o zwrocie pobranego świadczenia.

Jednakże obawiam sie iż pomimo złożenia prze zemnie skargi dostane od ministra wezwanie do zwrotu pobranego świadczenia. czytałem bowiem że złożenie skargi nie wstrzymuje wykonania decyzji?

Jezeli sie odwolujesz w terminie od decyzji c to nie staje sie ona prawomocna.
Minister nie moze Ci przysłać wezwania do zwrotu pobranego świadczenia do czasu ostatecznego i prawomocnego rozstrzygniecia.

Czyli nie musisz prosic o wstrzymanie wykonania decyzji c bo jest ona automatycznie wstrzymywana przez zlozone przez Ciebie odwołanie do WSA.

Powrót