Co ze stypendium rektora?

• Autor wątku Autor wątku Paula113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paula113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie: Czy po skończeniu studiów I stopnia, rozpoczęciu studiów II stopnia (na których się otrzymało stypendium rektora) i od nowego roku rozpoczęciu kolejnych studiów II stopnia- można się starać o stypendium rektora, skoro wcześniej się je dostało tylko że na innej uczelni, a teraz chcę się ubiegać z tą samą średnią ze studiów I stopnia z którą to średnią stypendium rok wcześniej się pobierało? Bardzo proszę o wyjaśnienie i odpowiedź.;)

Na 3 roku studiów pobierałeś stypendium za średnią uzyskaną za 2 rok. Na 1 roku studiów 2 stopnia brana pod uwagę do stypendium będzie średnia za 3 rok studiów pierwszego stopnia. Nie ta sama, za którą pobierałeś wcześniej.

Tak tak, to rozumiem, tylko właśnie się zastanawiam, czy skoro na pierwszym roku studiów drugiego stopnia pobierałam stypendium rektora właśnie za średnią z 3 roku ze studiów I stopnia, to czy teraz, skoro rozpoczęłam kolejne studia drugiego stopnia i jestem na pierwszym roku tych studiów, to czy jest możliwość, aby znowu móc się starać o to stypendium z tą samą średnią z 3 roku studiów I stopnia, za którą to średnią de facto dostałam stypendium rok wcześniej, ale na innej uczelni? Po prostu teraz rozpoczęłam kolejne studia drugiego stopnia i nie wiem, czy tak można. Nie przekraczam prawa do 6-letniego pobierania stypendium, ale nie jestem pewna, czy tak po prostu można. W regulaminie znalazłam jedynie taki zapis, czy mogę go odnieść do mojej sytuacji i może to świadczyć o tym, że w tej sytuacji nie ma prawa do ponownego ubiegania się o to świadczenie?

"Student, który kontynuuje studia po powrocie z urlopu od zajęć, w przypadku, gdy nie ubiegał się uprzednio o stypendium Rektora na rok akademicki w trakcie którego przebywał na urlopie od zajęć, może ubiegać się o stypendium Rektora, na podstawie osiągnięć z ostatniego w całości zrealizowanego i zaliczonego roku studiów bezpośrednio przed rokiem akademickim w trakcie którego przebywał na urlopie od zajęć,
z zachowaniem terminów określonych w § 10 ust. 9."

Bardzo ważne pytanie, czy masz ukończone studia drugiego stopnia? To by Cię całkowicie dyskwalifikowało ze stypendium.
Co mówi regulamin o średniej, za jako okres jest brana?
Jeśli za obiegły rok, to na podstawie tej starej średniej już nie możesz się o stypendium ubiegać.

Nie, nie mam ukończonych studiów II stopnia. Aktualnie jestem na drugim roku studiów II stopnia na jednej uczelni i zaczęłam w tym roku również studia na I roku studiów II stopnia i to właśnie na tych studiach chciałabym się starać o stypendium rektora.

W regulaminie jest następująca informacja na temat średniej ocen:

"Student pierwszego roku studiów drugiego stopnia rozpoczętych w terminie dwóch lat kalendarzowych od ukończenia studiów pierwszego stopnia, może otrzymać stypendium Rektora na podstawie średniej ocen i osiągnięć uzyskanych w ostatnim roku studiów pierwszego stopnia." Oraz
"O stypendium Rektora może ubiegać się student, który zaliczył poprzedni rok studiów zgodnie z Regulaminem Studiów i uzyskał średnią ocen za poprzedni rok studiów nie niższą niż 4,00, gdyż w Uczelni przyjmuje się to za wyróżniające wyniki w nauce, z zastrzeżeniem ust. 5 i 10 oraz § 11 ust. 16."

Tym samym nie ma informacji o tym, że nie można ubiegać się dwa razy z tą samą średnią na studiach II stopnia, ale że aby móc się starać nie można przekroczyć terminu dwóch lat od ukończenia studiów I stopnia.

Wynika z tego, że jak najbardziej możesz pobierać stypendium za tamtą średnią. Pamiętaj tylko, że nie możesz pobierać w jednym roku 2 stypendiów rektora na różnych kierunkach.

Powrót