Co zrobić, aby mieć prawo do spadku po ojcu?

• Autor wątku Autor wątku natashax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natashax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem dorosłą osobą. W akcie urodzenia mam wpisane "ojciec nieznany", ale od dziecka wiem, kto jest moim ojcem i mam z nim kontakt. Jego rodzina nie wie o moim istnieniu.

Chciałabym się dowiedzieć, jakie kroki powinnam poczynić, aby jak najlepiej wyjść na tym finansowo i otrzymać spadek. Czy wygląda to tak, że koniecznie za jego życia muszę wystąpić o ustalenie ojcostwa? Czy to, że jestem już dorosła stanowi tutaj problem? Ojciec jest w związku małżeńskim i ma dorosłą córkę z tego związku. Czy ma więcej nieślubnych dzieci - nie wiem. Czy ojciec może się teraz jakoś zabezpieczać przed tym, np. przepisując szybko nieruchomości na córkę lub kogokolwiek innego?

Uznanie ojcostwa nie może nastąpić po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności (Art. 76 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego).
Jako dorosła, możesz wytoczyć powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko domniemanemu ojcu, a gdy ten nie żyje – przeciwko kuratorowi ustanowionemu przez sąd opiekuńczy (art. 84 KRiO).

natashax napisał:
Czy ojciec może się teraz jakoś zabezpieczać przed tym, np. przepisując szybko nieruchomości na córkę lub kogokolwiek innego?
Tak, może zbyć komukolwiek swoją nieruchomość umową o dożywocie a wtedy wartość takiej nieruchomości nie jest uwzględniana przy obliczaniu zachowków.
Albo może Ciebie wydziedziczyć czyli w ogóle pozbawić prawa do zachowku.

Powrót