Co zrobic gdy firma windykacyjna wydzwania do niewlasciwej osoby CODZIENNIE!

• Autor wątku Autor wątku Sjarko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sjarko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W ciagu dnia nie moge dodzwonic sie do mojej mamy - a oto powod:
Moja mama mieszka w 20-tysiecznym miasteczku i ma to nieszczescie, ze jej nazwisko jako jedyne figuruje w ksiazce telefonicznej. Od kilkunastu (!) miesiecy codziennie lub prawie codziennie, zaczynajac o godzinie 7.00 rano warszawska firma windykacyjna dzwoni do mojej mamy i poszukuje mezczyzny, noszacego to samo nazwisko co moja mama. Mama mieszka sama, i nigdy nie mieszkal z nia zaden mezczyzna, a juz napewno nie ten ktorego szukaja. Mama nie zna osoby poszukiwanej a tym bardziej ma z nia kontaktu! Jest osoba starsza, z wysokim cisnieniem i ze slabymi nerwami wiec latwo sobie wyobrazic, ze to codzienne wydzwanianie nie ma na nia dobrego wplywu. Tlumaczenie, ze nie zna nie daje oczywiscie zadnego efektu. Wrecz przeciwnie - potem dzwonia jeszcze raz tego samego dnia. Mama prosila o zaznaczenie "gdzies w ich dokumentach", ze nie zna tej osoby - ale to dalej nic nie daje. Co zrobic? Mama mysli o wylaczeniu telefonu!!! Dla mnie jest to jawne nekanie! Ale nie wiem jak sie za to zabrac? Czy ktos ma jakies rozwiazanie? (przepraszam za brak polskiej czcionki)

Na wstępie poinformować ich telefonicznie, że o ile nie zaprzestaną nękania, zgłosicie doniesienie do prokuratury. Jeśli to nie poskutkuje, należy napisać pismo wzywające do zaprzestania nękania, wysłać do firmy listem za potwierdzeniem odbioru. W dalszej kolejności o ile nie ustaną telefony, należy zgłosić fakt podejrzenia o popełnieniu przestępsta w prokuraturze, lub na policji.
Przepis prawny:
Art. 190a.
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u
niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej
prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3
.

KANAS - dzieki za rade!!

Kanas napisał:
Na wstępie poinformować ich telefonicznie, że o ile nie zaprzestaną nękania, zgłosicie doniesienie do prokuratury. Jeśli to nie poskutkuje, należy napisać pismo wzywające do zaprzestania nękania, wysłać do firmy listem za potwierdzeniem odbioru. W dalszej kolejności o ile nie ustaną telefony, należy zgłosić fakt podejrzenia o popełnieniu przestępsta w prokuraturze, lub na policji.
Przepis prawny:
Art. 190a.
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u
niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej
prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3
.

Powrót