Co zrobić, gdy nie zgłosiło się darowizny?

• Autor wątku Autor wątku kłopoty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kłopoty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam
Prawie rok temu kupiliśmy mieszkanie, ale nie za nasze pieniadze tylko dostalismy od rodzicow. Przez nasze przeoczenie nie zglosilismy tego faktu w urzedzie skarbowym. Mam pytanie czy jest jakas mozliwosc by to odkrecic, bo boje sie, ze US zacznie dochodzic skad mamy pieniadze gdyz w chwili obecnej nie pracujemy? pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

RE: co zrobic gdy nie zgłosilo sie darowizny

mieszkanie kosztowalo 45000zł

jezeli dobrze zwozumialam to kwota wolna darowizny od podatku wynosi 9637zl
czyli ja bym musiala miec 5 darczyncow, ja -mama, ja -tata, maz- tata, maz -mama, maz - tesciu, czy moglo by tak byc?

Można jeszcze skorzystać ze zwolnienia kwot na zakup mieszkania.
art. 4 ust 1 pkt 5
- można "wygospodarować" kolejne 19 274zł
co razem z kwotami wolnymi od rodziców wyniesie 38 548zł

- można "wygospodarować" kolejne 19 274zł
co razem z kwotami wolnymi od rodziców wyniesie 38 548zł[/QUOTE]
jesli ja mialal bym darowizne od rodzicow i maz od swoich rodzicow to mioim zdaniem jest 4x9637 czyli 38548 i jak dodac do tego te 19274zl to wychodzi
57822zł

Dokładnie tak , nie macie się o nic martwić ja tak samo robiłem !!!!

wielkie dzieki za slowa otuchy i porady :)

mam jeszcze takie pytanie czy musze miec umowe darowizny pisemna
i czy moglby mi ktos powiedziec wiecej o tym zwolnieniu na zakup mieszkania

czy musze miec umowe darowizny pisemna
Co do zasady nie - ale lepiej mieć wszysko na piśmie - dla celów dowodowych.

Art. 4. 1. Zwalnia się od podatku:
5) nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9 637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19 274 zt w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy w okresie 12 miesięcy od dnia ich otrzymania na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę domu jednorodzinnego, nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość albo spłatę zabezpieczonego hipoteką kredytu mieszkaniowego wraz z odsetkami;

dziekuje za podpowiedzi

A jeśli darowizna jest od dziadków na wnuki nepełnoletnie (na zakup dla nich mieszkania) to co wtedy. Teoretycznie jest to najbliższa rodzina(jak syn , czy rodzice) ale dzieci nie maja konta na które można wpłacić pieniądze i nie załatwiaja formalności związanych z zakupem mieszkania. Czy US nie bedzie maił problemów że pieniądze wpłynęły na konto matki dzieci(synowej) i dalej do developera i czy nie będzie interpretował tego jako aktu darowizny dla synowej?????

A moze ktos wie jak wyglada sprawa pozyczki. Wyczytałam ze mozna pozyczyc w I grupie okolo 9000zl i jesli nie sa naliczane osetki to nie trzeba zglaszac tego US. Czy to prawada?

Od pcc zwalnia się pożyczki udzielane między osobami należącymi do I gr. podatkowej w rozumieniu ustawy o spadkach i darowiznach tj do 9 637 zł

jesli nie sa naliczane osetki to nie trzeba zglaszac tego US.
Wydaje się iż raczej nie trzeba nic zgłaszać.

Powrót