CO ZROBIC, GDY PROKURATOR PUKA DO DRZWI??

• Autor wątku Autor wątku Z1 RUMUN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Z1 RUMUN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam pytanie do ludzi zajmujacych sie poradami prawnymi. Z gory dziekuje za wszelkie udzielone mi odpowiedzi.

Dzis, w godzinach porannych (gdy bylem w pracy) do moich drzwi zapukal Pan prokurator, wraz z obstawa dwoch funkcjonariuszy Policji. Wypytal takze sasiadow, gdzie pracuje i o ktorej godzinie przychodze do domu. Zupelnie nie wiem, jaki byl powod odwiedzin. Co mam w takiej sytuacji zrobic? Czy czekac, az odwiedza mnie ponownie? Moze samemu zglosic sie na posterunek policji? Czy moze jutro z rana zadzwonic do prokuratury z prosba o poinformowanie mnie, z jakiego powodu mam byc zatrzymany?

Co moze w takiej sytuacji zrobic prokurator? Czy odwiezie mnie na "dolek", postawi przed sadem 24h czy tez zloze zeznania i wroce do domu?

Do sprawy dodam, ze niedawny czas temu, spotykalem sie z niepelnoletnia (15 lat), skonczylo sie to bardzo niesympatycznie. Czy moze to miec jakis zwiazek ze sprawa? Jakie sa konsekwencje spotykania sie z nieletnimi (mam 24 lata), czy grozi za to odpowiedzialnosc prawna? Jesli tak, to od czego zalezy wymiar kary?

Pozdrawiam

z powazaniem
Tomek

Trudno powiedzieć, dlaczego przyszedł prokurator, choć jest to raczej nietypowe - z reguły przychodzi Policja.
Jesli dochodziło do jakichś zbliżeń z osobą, która nie ukonczyła lat 15, to wówczas kłania się art. 200 kk

Może nie odbiera pan wezwań? Tak jak powyżej równiewatpie czy to był prokurator. Może powiedzieli, że chca pana zatrzymać do dyspozycji prokuratora. Przyczyna może byc niestawianie sie na wezwania, czego znowuż przyczyna może byc nie odbieranie korespondencji.

Powrót