co zrobić jeżeli pobierałam rentę i uczęszczam na staż i przekroczyłam dochód o 5 zł

• Autor wątku Autor wątku MARCIN133
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MARCIN133

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
proszę o pomoc ostatnio pani w urzędzie pracy dopatrzyła się ze przekroczyłam dochód o 5 zł jestem obecnie na stażu i mam prawo do renty rodzinnej była bardzo nie miła powiedziała mi ze będę musiała zwrócić pobierane pieniądze za staż a chciała bym zaznaczyć ze przed stażem nie poinformowała mnie o tym ze nie mogę dostać statusu bezrobotnego nikt nie zapytał się czy pobieram rentę rodziną proszę o pomoc pozdrawiam angelika

MARCIN133 napisał:
nikt nie zapytał się czy pobieram rentę rodziną
Nikt nie ma obowiązku Cię dopytywać. Zgodnie ze złożonymi oświadczeniami to Ty przyjmujesz odpowiedzialność za prawdziwość złożonych oświadczeń.
MARCIN133 napisał:
chciała bym zaznaczyć ze przed stażem nie poinformowała mnie o tym ze nie mogę dostać statusu bezrobotnego
Ala pewno poinformowała... chociażby przedkładając Ci oświadczenie w tej sprawie. Czytałaś je zanim złożyłaś pod nim podpis?
Bezrobotnemu zarejestrowanemu w PUP nie wolno pobierać renty rodzinnej w kwocie przewyższającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, czyli powyżej 875 zł brutto w 2015 roku. Wszelkie pobrane świadczenia z tytułu bezrobocia w przypadku pobierania RR powyżej 875 zł trzeba zwrócić.

Renta od 01,03,2014 do 28,02,2015 r brutto wynosiła 844.45 gr , Pani w urzędzie poinformowała mnie ze bd musiała oddać za staż od maja do października 2014 gdzie przekroczyłam rentę o 4,45 gr i również za ten staż na który poszłam 5 lutego 2015 r i ze wynagrodzenie nie zostanie za kwiecień mi wypłacone . A przecież rentę pobrałam do 28,02,2015 i nie przekroczyłam teraz połowy najniższej krajowej która wynosi od 1 stycznia 1750 zł . i czy mają prawo nie wypłacić mi za kwiecień wynagrodzenia i żądać oddanie pieniędzy za ten staż na którym teraz jestem . ? i jeszcze jedno pytanie czy bd musiała oddać całą kwotę czy tylko tą przekroczoną różnice ?

MARCIN133 napisał:
czy mają prawo nie wypłacić mi za kwiecień wynagrodzenia i żądać oddanie pieniędzy za ten staż na którym teraz jestem . ?
Mają prawo... nie tylko nie wypłacić za kwiecień, ale także zażądać zwrotu stypendium za cały okres kiedy renta rodzinna przekraczała połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę. Poza tym mają prawo żądać zwrotu wszelkich wypłaconych środków od 1 stycznia 2014, ponieważ od tego dnia przekroczyłeś dopuszczalny prawem próg, tj. 800 zł brutto.

rentę pobierałam do 28,02,2015 i od tego dnia juz nie pobieram dalej a staż zaczęłam od 5 lutego , a od stycznia 2015 nie przekroczyłam połowy najniższej krajowej która wynosi od nowego roku 1750 czyli 875 zł na połowę a moja renta wynosiła 844.45 brutto do 28.02.2015 .

MARCIN133 napisał:
rentę pobierałam do 28,02,2015
Ale od 01.01.2014 nie miałeś prawa do posiadania statusu bezrobotnego, bo przekroczyłeś dopuszczalny próg - w roku 2014 minimalne wynagrodzenie za pracę wynosiło 1680 zł brutto, a połowa to 840 zł brutto.
Zatem wszelkie świadczenia, które pobrałeś od 1 stycznia 2014 są świadczeniem pobranym nienależnie i podlegają zwrotowi. Bez znaczenia jest fakt, że "minimalne" aktualnie wzrosło, bo świadczenia pieniężne wypłacone były na podstawie pierwotnej rejestracji jako osoba bezrobotna, a w jej trakcie utraciłeś prawo do statusu bezrobotnego... Nie odzyskałaś go w wyniku ponownej rejestracji, zatem nie ma możliwości, aby odstąpić od egzekwowania zwrotu świadczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót