Co zrobić- Pilna proźba

• Autor wątku Autor wątku TheMarcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheMarcin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Mam pytanie. Mam zadłużenie u komornika ok. 4 000 tys. Zł. W grudniu kiedy pracowałem, mój zakład pracy przelał na konto komornika ok. 400zł. W styczniu straciłem prace, i nie mam żadnych dochodów, również nie mam nic na siebie materialnego, oprócz komórki, ubrań etc. Co w takiej sytuacji zrobić. Czy komornik widząc, że nie mam nic na siebie, nie mam wypłaty może umorzyć ten dług ponieważ jestem nieściągalny? Również nie mieszkam pod adresem zameldowania, a pod adresem zameldowania nie ma niczego mojego- jedynie rodziców. Komornik również nie wie gdzie mieszkam itp. Może ktoś z Was miał podobną sytuację co ja i jakoś sobie poradził. Z góry dzięki za odpowiedź.

TheMarcin napisał:
Czy komornik widząc, że nie mam nic na siebie, nie mam wypłaty może umorzyć ten dług ponieważ jestem nieściągalny?
Komornik nie może umorzyć długu, gyż takie uprawnienie przysługuje tylko wierzycielowi. Organ egzekucyjny umorzy prawdopodobnie tylko postępowanie egzekucyjne w trybie z art. 824 § 1 pkt 3 kpc

TheMarcin napisał:
Komornik również nie wie gdzie mieszkam itp.
Przepis prawny:
Art. 762 kpc
§ 1. Za nieuzasadnioną odmowę udzielenia komornikowi wyjaśnień lub informacji przewidzianych w artykule poprzedzającym albo za udzielanie informacji lub wyjaśnień świadomie fałszywych osoba odpowiedzialna może być na wniosek wierzyciela lub z urzędu ukarana przez komornika grzywną do pięciuset złotych. Grzywną taką może być również ukarany dłużnik, który zaniedba obowiązku powiadomienia o zmianie miejsca swego pobytu.
§ 2. Jeżeli żądanie udzielenia wyjaśnień lub informacji skierowane było do osoby prawnej lub innej organizacji, ukaraniu grzywną podlega jej pracownik odpowiedzialny za udzielenie wyjaśnień lub informacji, a gdyby ustalenie takiego pracownika było utrudnione, ukaraniu podlega jej kierownik. Przed wydaniem postanowienia komornik wysłucha kierownika.
§ 3. Wypis postanowienia o ukaraniu grzywną doręcza komornik osobie ukaranej, stronom oraz prokuratorowi.
§ 4. Prawomocne postanowienie komornika o ukaraniu grzywną podlega wykonaniu w drodze egzekucji sądowej bez zaopatrywania go klauzulą wykonalności.
§ 5. Ukaranie przez komornika grzywną nie zwalnia osób ukaranych od odpowiedzialności karnej za niedopełnienie lub przekroczenie obowiązków służbowych.

ok, dzięki za odpowiedź. Mam pytanie. Umorzyć postępowanie tzn.? Umorzyć ściągania na dzień dzisiejszy ponieważ nie jestem wypłacalny? Ale potem jeżeli np. podejmę pracę to można z powrotem mi ściągać dług?

Oczywiście, z odsetkami które w międzyczasie narosły.

Witam,. Kurde to ja teraz nie wiem o co chodzi. Kiedy ok. 3 lata temu komornik mi cos umorzył i przyszło do domu umorze, ale nie wiem co do było. Może właśnie było to umorzenie egzekucji, a teraz pewnie się dowiedział, że pracuje to sprawę odkopał i wszedł mi na pensje. Może właśnie być tak? Rozumiem, że komornik może jedynie umorzyć egzekucje, ale sam dług musi umorzyć wierzyciel tak? Na ile lat np. może komornik umorzyć egzekucje czy np. jest coś takie jak 5 lat umorzenia egzekucji a potem dług sam się przedawnia?

TheMarcin napisał:
Kiedy ok. 3 lata temu komornik mi cos umorzył i przyszło do domu umorze, ale nie wiem co do było. Może właśnie było to umorzenie egzekucji, a teraz pewnie się dowiedział, że pracuje to sprawę odkopał i wszedł mi na pensje. Może właśnie być tak?

W dużym uproszczeniu najpewniej tak było.

TheMarcin napisał:
Rozumiem, że komornik może jedynie umorzyć egzekucje, ale sam dług musi umorzyć wierzyciel tak?

Dokładnie tak.

TheMarcin napisał:
Na ile lat np. może komornik umorzyć egzekucje czy np. jest coś takie jak 5 lat umorzenia egzekucji a potem dług sam się przedawnia?

Najprościej: komornik nie umarza na określony okres (umarza i tyle); każdorazowe umorzenie rozpoczyna 10 letni bieg przedawnienia.

Dobra rada na przyszłość - warto czytać korespondencję, która jest do nas kierowana.

Powrót