co zrobic? Rozwód z orzeczeniemo winie??

• Autor wątku Autor wątku helahela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

helahela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam takie pytanie?
Czy to , ze mój tato odszedł do kochanki, i oszkiwal rodzine przez prawie rok ze wszystko jes wporządku, robił z nas waratów jak go o to podejrzewalismy jest wstarczajacym powodem do złożenia pozwu o rozwód z orzeczeniem winy ojca? I jakie sa szanse na wygranie przez Mame takiej sprawy?

Dodatkowo chcalam spytac co moge zrobic jesli czuje, ze przez wszystkie problemy jakie mnie napotkały przez ostatni rok a teraz wiem ze wszystko to blyo wynikiem tego romansu moje zdrowe psychicze znacznie sie pogorszylo, dostaje napadow histerii i stalam sie bardzo zestresowana?

Bardzo prosze o pomoc!!

1. Jeżeli można udowodnić, iż jest tak jak Pani pisze, to orzeczenie jego winy nie powinno stanowić problemu.
2. Choć ojciec jest na pewno przyczyną problemów nerwowych, to - moim zdanim - nie jest to podstawa, by go ciągać - za to - po sądach. (no chyba, że ktoś się uprze)

Z doświadczenia własnego, otrzymałam rozwód z orzeczeniem wyłącznej winy małżonka.
Składając pozew o rozwód z wylącznej winy męża twoja mama musi przygotowac się na:
- adwokat męza powie, że zawsze winne sa dwie strony, nawet jesli jedna tylko w 0,1% i będzie dązył do rozwodu za zgoda
- usłyszy, że od samego poczatku małńenstwo było pomyłką i nie układało się
- usłyszy oszczerstwa (albo prawdę) o różne rzeczy i niekiedy nawet małzonek bedzie zaskoczony co może wymysleć rodzina - świadkowie
Czy ma szansę na rozwód z orzeczeniem winy, oczywiście, jesli sama nie czuje sie winna, jesli zachowa godność i nie da się sprowokować. Po pierwszej rozprawie ugodowej będa przesłuchani świdkowie, to co powiedzą może wzbudzić wiele emocji u obu stron, należy zachować godność nie tylko dla siebie ale i całej rodziny nawet małżonka. Bo jeśli to prawda, że małzeństwo rozpadło się przez inną kobietę a nie, że ona pojawiła się w wyniku rozpadu małzenstwa, to trzeba zachować je w pamięci jako coś co nas spotkało w życiu dobrego. Ale minęło. Wiele dobrego może nas jeszcze spotkać.
Jesli twoja mama nie czuje sie winna i podczas rozprawy nie bedzie nikogo obrażać, zachowa godność, po prostu przedstawi i udowodni fakty to wygra. Należy pamietać, że sedziowie to tylko ludzie i wyroki w sprawach rozwodowych sa subiektywne. Dlatego tak ważna jest kultura osobista i rzeczowość.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi!!!

Moze dodam jescze, ze jesli chodzi o te kochanke ojca to ona byla przyczyna rozpadu malzenstwa mimo , ze wiadomo teraz tata uwaza ze cale 24 lata malzenstwa z Mama byl nieszczesliwy a , ze faktycznie ja ma tez juz nie jest tajemnica.Wiem dokladnie kto to jest. Sama tez ma meża i dziecko.
A jezeli chodzi o moje problemy z nerwami to chodzilo mi tu o to czy przy sprawie rozwodowej jest jakas mozliwosc ze mozna ubiegac sie o jakies dodatkowe alimenty.

Powrót