co zrobić

• Autor wątku Autor wątku Ela 1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ela 1981

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Co zrobić jak zlecający nie chce podać pesel do umowy o dzieło i zasłania się rodo ?

Ela 1981 napisał:
... nie chce podać pesel do umowy o dzieło ...
Nie ma przepisu prawnego, który tego wymaga. Warto jeszcze dodać, że akurat RODO określa, że takie przetwarzanie danych osobowych jest zgodne z prawem - Artykuł 6 ust. 1 . litera b.
Ela 1981 napisał:
Wpisać inne dane identyfikujące zleceniodawcę i przypomnieć mu, że tę umowę będzie musiał i tak zgłosić do ZUS.

Ostatnia edycja:
Czyli imię nazwisko i adres zameldowania wystarczy ?

Przecież to nie Twoje zmartwienie, co do zasady to zlecający powinien przygotować umowę i to jemu powinno zależeć na odpowiedniej identyfikacji stron. Na dodatek od 1 stycznia br. jest obowiązek zgłaszania umów do ZUS, które dokonuje zlecający.

Witam, mógłbyś rozwinąć sformułowanie " zlecająca osoba ma przygotować umowę" ? To jest forum prawne i z tego co zdołałem się dowiedzieć na temat umowy zlecenia to jej autorem (z punktu widzenia prawa) jest zleceniobiorca w myśl tezy " ja zleceniobiorca podejmuje się wykonania zlecenia na takich i takich warunkach".

Mam rację?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zleceniobiorca91 napisał:
... z tego co zdołałem się dowiedzieć na temat umowy zlecenia to jej autorem (z punktu widzenia prawa) jest zleceniobiorca w myśl tezy...
Chyba opacznie zrozumiałeś tezę. Przeczytaj ze zrozumieniem Art.734. KC, to zlecający ma określić jaką czynność prawną ma wykonać zleceniobiorca, dokonuje tego formułując zlecenie, ustnie lub na piśmie. Stąd inicjatorem zlecenia jest zleceniodawca, to na jakich warunkach jest następstwem. Zatem mylisz kolejność zdarzeń, zleceniodawca występuje z propozycją umowy.
zleceniobiorca91 napisał:
... ja zleceniobiorca podejmuje się wykonania zlecenia na takich i takich warunkach...
Najpierw musisz wiedzieć czego masz się podjąć, dopiero potem zostanie ustalone na jakich warunkach.

Ostatnia edycja:
Powrót