cofniecie ojcostwa w Danii

• Autor wątku Autor wątku k.paasch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k.paasch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, czy ktoś może mi udzielić informacji na następując y temat :
Jestem żoną dunczyka. Mieszkamy w Danii. Poznaliśmy się jak byłam w 7 mies. ciąży. Ślub wzięliśmy w Polsce i wyjechaliśmy do Danii. Dziecko urodziło się w Danii i ma również duńskie obywatelstwo. Mój mąż podał siebie jako ojca przy narodzinach synka. Wszędzie figuruje jako ojciec. Jesteśmy małżeństwem ponad 2 lata ale ostatnio zaczęło się. Psuć i chcę wystąpić o rozwód. Mój mąż zaczął mnie straszyć, że zgłosi do urzędu, że mój synek nie jest jego biologicznym dzieckiem, żeby nie musieć płacić alimentów. Straszy też ze zabiorą dziecku obywatelstwo duńskie.
Moje pytanie jest takie:
- Czy można zrzec się ojcostwa
- Czy można zabrać dziecku obywatelstwo

Dla pani partnera jest to dosc trudne i czasochlonne. W koncu na kazdym dokumencie deklarowal pod grozba kary prawde.
Jednak na kazde pani pytanie moge odpowiedziec twierdzaco.

Dziekuje za odpowiedz, ale jak to jest z tym obywatelstwem dziecka? Kto I na jakiej podstawi e moglby je zabrac?

W Danii obywatelstwo dostaje sie wedlug prawa krwi.
Na drugie pytanie trudno mi odpowiedziec bez wgladu do dokumentow, ale Statsforvaltning.

Witam, mam pytanie odnośnie takiej sytuacji. Kobieta wyjechała do Danii, tam związała się z Duńczykiem, wdowcem z dziećmi. Nie są małżeństwem, a mająjeszcze wspólne dZieci. Partner obecnie stał się agresywny, bije ją także przy dzieciach. Policja nie reaguje, nie słucha tłumaczeń kobiety, a tylko mężczyzny. Nie ma znikąd pomocy, on robi z niej niezrównoważoną. Czy zatem może zabrać dzieci i wrócić do Polski lub gdzie szukać pomocy tam w Danii?

Czy dobrze zrozumialam:
W zwiazku sa dzieci z obywatelstwem polskim (od matki), dunskim (od ojca) i wspolne (ze zwiazku Polki z Dunczykiem)?

Witam, tak ojciec Duńczyk, a matka Polka. gdzie szukć pomocy w samej Danii? Do kogo się zgłosić z takim problemem? Prosze o pomoc.....

Nie moge udzielic informacji na podstawie tak nieprecyzyjnej odpowiedzi.

Powrót