Cofnięcie pozwu na 2 dni przed terminem rozprawy

• Autor wątku Autor wątku aron305
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aron305

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Potrzebuję porady, bo trochę się gubię. Sprawa wygląda następująco:

1. wniosłem pozew w EPU - opłata od pozwu 30 zł,
2. pozwany zaspokoił część głównego roszczenia,
3. e-sąd wydał nakaz zapłaty, doręczył stronom jego odpisy,
4. pozwany skutecznie zaskarża wydany nakaz kwestionując zasadność roszczenia,
5. e-sąd postanawia przekazać sprawę do sądu właściwego,
6. właściwy sąd wzywa do uzupełnienia braków - uzupełniłem braki i złożyłem drugie pismo, w którym częściowo cofnąłem pozew, bo pozwany zaspokoił już część mojego roszczenia,
7. sąd właściwy wyznacza termin rozprawy oraz doręcza stronom pisma - mnie odpis sprzeciwu pozwanego, a pozwanemu odpis pisma z częściowym cofnięciem pozwu i zobowiązuje do ustosunkowania się do ich treści,
8. pozwany zaspokaja główne roszczenie w całości (jednak pozostają koszty postępowania - 30 zł)
9. kolejny raz cofam częściowo pozew w zakresie głównego roszczenia, ale wnoszę o obciążenie pozwanego kosztami,
9. pozwany zwraca mi koszty (30 zł), o których zasądzenie wnioskowałem w piśmie do sądu.

I w tym momencie pozostają 3 dni do wyznaczonego terminu rozprawy. Jak powinienem postąpić, żeby narobić najmniej kłopotu sobie, sądowi i pozwanemu?

a) Jutro z rana zanoszę do biura podawczego sądu pismo, w którym oświadczę, że cofam pozew ze zrzeczeniem się roszczenia. Czy w tym wypadku sąd odwoła wyznaczony termin i umorzy postępowanie?

b) Idę na rozprawę i dopiero wtedy przed sądem już ustnie cofnę pozew.

Będę wdzięczny za poradę.

Wlasciwie bez znaczenia. Jak chcesz to idz na rozprawe - jak nie to pisz. Jesli udowodniles ze pozwany tak cykal wplaty, to na bank go obciaza kosztami, bo bezsprzecznie dal powody do wytoczenia powodztwa.

Cofnąłem, rozprawę odwołali dzień przed terminem. Zobaczę teraz co zrobi pozwany jak dostane postanowienie o umorzeniu.

Powrót