Art. 1019 kc
§ 1.
Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu
spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby,
stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.
Art. 88. § 1 kc. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2.
Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.
artuv napisał:
był rozprawa sądowa gdzie dostałem spadek po ojcu ( cześć domu i jestem jego synem). Ten spadek przyjąłem lecz obecnie wychodzą długi ojca
Rozumiem jednak, że tutaj zostało już wydane Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku i jest ono już prawomocne?
Zakładając, że ojciec zmarł po 18 października 2015, to spadek - jeśli nie złożyłeś innego oświadczenia - przyjąłeś z dobrodziejstwem inwentarza, a w takim przypadku nie odpowiadasz za długi do kwoty większej niż wartość odziedziczonego udziału w spadku/nieruchomości.