Cofnięcie rozprawy która się odbyła?

• Autor wątku Autor wątku pogodancer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pogodancer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

mam pewien problem, pozwolę sobie nakreślić cały znany mi rys sytuacji :
27.08.2014 była rozprawa w sprawie o odszkodowanie na której stawił się substytut pełnomocnika powoda (przedstawił stosowne pełnomocnictwo) oraz dwóch z czterech pozwanych w raz z substytutem swojego pełnomocnika.

W pierwszych słowach pełnomocnik powoda powiedział że cofają powództwo wraz ze zrzeczeniem się roszczenia wobec tych dwóch pozwanych, którzy się stawili. Sąd zamknął rozprawę oraz wyznaczył na 08.09.2014 ogłoszenie wyroku.

Wczoraj zamiast ogłoszenia wyroku sąd stwierdził, że ze względu na to że w aktach sąd nie posiada oryginału pełnomocnictwa powoda ( pierwszego pełnomocnika za którego przyszedł substytut) i nie wie czy nie zostało ono doręczono do sądu czy wysłali przez pomyłkę (lub zgubili) do pozwanych sąd cofa rozprawę i kieruje do rozpoznania na posiedzeniu niejawnym na którym cofną pozew z powodu nie uzupełnienia przez powoda braków formalnych. Nie otrzymałem sensownej odpowiedzi co w sensie kosztów pełnomocnika. W sprawie o tą kwotę roszczenia norma przypisana dla pełnomocnika wynosi 2400zł.

Czy sąd może tak zrobić? Czy właśnie razem z bratem zostaliśmy w majestacie prawa zrobieni na 4800zł sumarycznie ?

Powrót