Cofnięcie uprawnień a Kurs minus 6 punktów

• Autor wątku Autor wątku Piotrekstrus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrekstrus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jestem w patowej sytuacji nie zero jedynkowej i kłopotliwej.

O co chodzi?

Dziś, 11 kwietnia otrzymałem pismo z UM z zawiadomieniem iż na wniosek Komendanta Wojewódzkiego Policji zawiadamia się o wszczęciu postępowania w sprawie zatrzymania prawa jazdy. No i teraz zaczyna się mały problem.

Otóż

5 lutego 2025, otrzymałem mandat za telefon 500,- i 12 pkt.
26 lutego, otrzymałem mandat za niewielkie dość przekroczenie prędkości- 3 pkt karne, co daje 15 punków. Zapisałem się na kurs redukujący 6 punktów karnych i dnia 12 marca jak się on odbywał, zalogowałem się do mObywatel, tam widniało 15 punktów, mandaty opłacone prawo jazdy mam dłużej niż rok ( ponad 11 lat) i OK. Kurs się odbył, zaświadczenie poszło ok. po około tygodniu na mObywatel widniało 9 punktów więc 6 odjętych. to było w okolicy 19 marca 2025. Bank, mur beton było 9.

jednakże, 11 kwietnia odbieram takie zawiadomienie j/w z tym że warto dodać, że w połowie października 2024 po dwóch latach niemal,dostałem wyrok nakazowy z 177 KK, gdzie na tym poprzestałem, nie walczyłem i trudno. Zapłaciłem też na początku listopada zobowiązanie wynikające z tego postępowania, niemniej - do 19 marca nie wisiały ŻADNE punkty karne z tytułu choćby tego zdarzenia które miało miejsce notabene 13 listopada 2022 miało miejsce to zdarzenie a od maja 2023 byłem w sprawie dopiero jako podjerzany. No ale to nie o tym. 12 marca będąc na kursie widniały 15 pkt ( z 5 i 26 lutego 2025 ) I NIC WIĘCEJ. 19 marca widniało 9 punktów - od 19 marca do kwietnia nie zaglądałem tam, do 11 kwietnia gdy dostałem to pisemko o takim wniosku i wszczęciu takiego postępowania. Z tego co wiem, ani dyrektor WORD ani Komendant Wojewódzki nie może unieważnić takiego kursu, spełniałem warunki uczestnictwa bo widziałem w "rejestrze" 15 pkt i zaświadczenie zostało skutecznie wysłane, no bo odjęto 6 punktów. Pomimo to jest jak jest i teraz tak - jeśli miałbym punkty za to zdarzenie z nakazowym wyrokiem sądu biorąc pod uwagę że byłoby wówczas 15 pkt ( w żadnym wyroku i na żadnym etapie całej sprawy o punktach żadnych NIE BYŁO MOWY) no ale zakładając że za to byłoby 15 punktów to wówczas już 5 lutego policja powinna zatrzymać prawko ( 15 za "sąd" + 12 = 27 ) nic takiego nie miało miejsca, dalej po 3 tyg kolejne 3 punkty - też nie zatrzymano prawa jazdy, BA - 19 marca nawet w apce się zaktualizowała ilość na 9. Mimo to - KLOPS.

Jak ugryżć tę sprawę? Mógł komendant sobie "usunąć" ten kurs 6 punktów, orzec że na dzien przystąpienia do kursu miałem powyżej 24 i taki kurs reedukacyjny wyrzucić do kosza? jeśli tak to na jakiej podstawie? Zredukowali przecież te 6 punktów.... Żyję z prawa jazdy, jestem kierowcą i grozi mi utrata pracy w związku z takim rollercoasterem.
Z tym 177KK to TYLKO moje przypuszczenie, gdyż nie znam na podstawie czego występuje komendant.... 14 kwietnia idę do UM zapoznać się z dokumentami na któych opierają takie wszczęcie postępowania. W aplikacji widnieje prawko jako ważne, byłem na komendzie policji - oni po sprawdzeniu w "CEK"u? powiedzieli, że widzą te dwa mandaty z lutego i ten "wybryk " z listopada 2022, i nic więcej tam nie widzą prócz tego też, że takie postępowanie jest wszczęte ale co do zasady prawko jest czynne, aktualne.... na ZIELONO.

Help!

Wg mnie punkty z tej sprawy karnej były nałożone, ale zawieszone do czasu zakończenia. Potem, po uprawomocnieniu się wyroku, odwieszają się ze skutkiem wstecz.
Tak jak przy nie przyjęciu mandatu i pójścia do sądu.
Więc wszystko OK
2022 dostałeś 15 punktów
5 lutego 2024 12 punktów
czyli już powyżej limitu.
KONIEC z prawkiem.
Co było po tym dniu nie ma znaczenia - bo już wtedy "nie miałeś" - w sensie punktowym - prawa jazdy.

o ale zakładając że za to byłoby 15 punktów to wówczas już 5 lutego policja powinna zatrzymać prawko

Nie - bo sprawa karna jeszcze się nie zakończyła - punkty były w zawieszeniu. Przecież mogłeś zostać uniewinniony wtedy takie punkty byłyby niesłuszne.

Jak ugryżć tę sprawę?

Zanim spróbujesz zdobyć kolejne prawo jazdy - nauczyć się w końcu przepisów i je STOSOWAĆ. Bo z twojej opowieści wynika, że bardzo dobrze, że cię wyeliminowali z dróg. Nie wyobrażam sobie jak można mieć taką pogardę do przepisów. Jeżdżę kilkadziesiąt tysięcy kilometrów rocznie i ostatnie mandat miałem w 2004r (rok urodzin dziecka).

A jak uważasz się za super kierowcę - to przecież zdasz za pierwszym razem i za 2 tygodnie masz już prawo jazdy.

Ostatnia edycja:
sekStans napisał:
Wg mnie punkty z tej sprawy karnej były nałożone, ale zawieszone do czasu zakończenia. Potem, po uprawomocnieniu się wyroku, odwieszają się ze skutkiem wstecz.
Tak jak przy nie przyjęciu mandatu i pójścia do sądu.
Więc wszystko OK
2022 dostałeś 15 punktów
5 lutego 2024 12 punktów
czyli już powyżej limitu.
KONIEC z prawkiem.
Co było po tym dniu nie ma znaczenia - bo już wtedy "nie miałeś" - w sensie punktowym - prawa jazdy.

Nie - bo sprawa karna jeszcze się nie zakończyła - punkty były w zawieszeniu. Przecież mogłeś zostać uniewinniony wtedy takie punkty byłyby niesłuszne.

Zanim spróbujesz zdobyć kolejne prawo jazdy - nauczyć się w końcu przepisów i je STOSOWAĆ. Bo z twojej opowieści wynika, że bardzo dobrze, że cię wyeliminowali z dróg. Nie wyobrażam sobie jak można mieć taką pogardę do przepisów. Jeżdżę kilkadziesiąt tysięcy kilometrów rocznie i ostatnie mandat miałem w 2004r (rok urodzin dziecka).

A jak uważasz się za super kierowcę - to przecież zdasz za pierwszym razem i za 2 tygodnie masz już prawo jazdy.

Uwaga, no to źle zrozumiałeś. Wyrok prawomocny był w październiku 2024, a w lutym 2025 przybyło 12 pkt i 3 pkt po 3 tygodniach l. Czyli zaś 5 lutego już powinno być bye, to pół roku po prawomocności wyroku.

A kolejna sprawa - kurs -6 punktów, odbyty punkty z 15 widocznych na 9 zredukowane i tak przez tydzień było ! Przez tydzień miałem 9 punktów dlatego to dla mnie duży zonk.

Powrót