Cofnięcie uprawnień, brak możliwości blokady alkoholowej?

• Autor wątku Autor wątku deniquefin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deniquefin

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Błagam, proszę o pomoc..
W lipcu 2015 roku zostało mi odebrane prawo jazdy za jazdę pod wpływem, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na 10 lat i cofnięte uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi.

Dostałem decyzję o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdem silnikowym w zakresie kategorii B prawa jazdy. Wydane przez starostę na wniosek komendanta policji.

Zgodnie z art. 140 ust. 1 pkt 3a lit. a cofnięte uprawnienia zostały na podstawie tego, że przestępstwo zostało popełnione w okresie 2 lat od dnia wydania mu po raz pierwszy prawa jazdy.

1.
Starosta wydaje decyzję administracyjną o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami w przypadku:
1)
stwierdzenia:
3)
popełnienia w okresie próbnym trzech wykroczeń przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji lub jednego przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji;

3a.
Przywrócenie uprawnień następuje również w przypadku orzeczenia sądu o wykonywaniu zakazu prowadzenia pojazdów w postaci, o której mowa w art. 182a § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny wykonawczy. Wydając decyzję o przywróceniu uprawnienia do kierowania pojazdami, starosta wpisuje do prawa jazdy informację o ograniczeniu, o którym mowa w art. 13 ust. 5 pkt 7. Wpis dokonywany jest z urzędu, na okres trwania zakazu prowadzenia pojazdów, po uiszczeniu przez osobę ubiegającą się o przywrócenie uprawnienia opłaty, o której mowa w art. 10 ust. 1, oraz opłaty ewidencyjnej.
4.
Przepisu ust. 3 nie stosuje się w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 2, 3 i 5.

Miał ktoś taki przypadek? Wniosek do sądu przyjęty, badania w WOMP i psychologiczne zrobione i pozytywne, idę do Wydziału Komunikacji, a tam mówią mi, że skoro cofnięto mi uprawnienia w ciągu 2 lat od otrzymania pierwszy raz prawo jazdy, to mimo pozytywnego rozpatrzenia wniosku przez sąd, mogę zrobić kurs i prawo jazdy od nowa dopiero po tym jak minie zakaz. Czyli za 3 lata. Proszę o pomoc, wcześniej wiele razy przedstawiałem moją sytuację i nikt nigdy nigdzie mnie nie informował o czymś takim..

Pisz w jednym miejscu a nie zakładaj 10 takich samych wątków

Powrót