B
bioly55
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam wszystkich! Piszę po raz pierwszy, a więc proszę o wyrozumiałość. Opiszę teraz po krótce mój problem. Otóż w ubiegłym roku zgłosiłem się do szkoły jazdy na kurs prawa jazdy kat. C+E. Od razu zostałem skierowany na stosowne badania lekarskie. U lekarki dowiedziałem się, że muszę mieć badania psychologiczne i inne specjalistyczne. W związku z tym, iż w tym samym roku wykonywałem badania na już nieaktualne świadectwo kwalifikacji (ważne zgodnie z ustawą na 5 lat biorąc pod uwagę mój wiek) i posiadałem ich zaświadczenia udałem się do pani doktor podstawioną przez szkołę jazdy. Okazałem się posiadanymi zaświadczeniami, na co usłyszałem odpowiedź, że mogę jedynie dostać badanie okresowe właśnie na te 5 lat i ani rusz więcej. Nie było żadnego tłumaczenia. Nie byłem zainteresowany taką opcją (ponieważ jestem jak najbardziej dobrego zdrowia) i w związku z tym podziękowałem pani doktor i udałem się do tej pani doktor, która wydawała mi te zaświadczenie lekarskie do świadectwa kwalifikacji (w tym wypadku ważne na 5 lat). Gdy jej powiedziałem, że chcę zaświadczenie lekarskie na „normalne” prawo jazdy kat C+E to odpowiedziała mi, że na podstawie tych samych przeprowadzonych badań może mi spokojnie wystawić jako ważne bezterminowe, bo w tym przypadku nie ogranicza ją ustawa. Zaświadczenie to przekazałem do szkoły jazdy i zostałem dopuszczony do szkolenia. Następnie wszystkie dokumenty z moim zaświadczeniem zostały przesłane do WORD. I przejdę teraz do sedna sprawy. Jakież było moje zdziwienie jak już po 2 miesiącach od zdania egzaminu i otrzymania prawa jazdy (oczywiście bezterminowe) zadzwoniła do mnie pani z urzędu i mnie informuje, że wpłynęła kopia mojego zaświadczenia od pierwszej pani doktor (z terminem ważności na 5 lat) i jest PROBLEM. Otóż są dwa niejednoznaczne zaświadczenia lekarskie. Jeszcze jak na złość to terminowe ma datę późniejszą (chyba o 2 dni, ale ma). Poinformowała mnie, iż zostanie wszczęte postępowanie administracyjne cofające mi uprawnienia. Czy jest taka możliwość, a jeżeli tak to co zrobić, aby wybrnąć z niefortunnej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc!!!