Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych u pracodawcy, u którego chcę się zw

• Autor wątku Autor wątku Janina100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janina100

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Witajcie.
Tak jak w temacie.
Planuję się zwolnić u obecnego pracodawcy.
Firma, w której pracuje niekoniecznie spełnia moje oczekiwania i nie dotrzymuje słowa.
Ale nie o tym chcę rozmawiać.

Jak skutecznie cofnąć zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych u obecnego pracodawcy.. ?? Z dniem rozwiązania umowy o pracę czy z jakąś późniejszą datą? czy z datą otrzymania ostatniego wynagrodzenia?

W jakiej formie muszę to zgłosić do firmy? Pisemnej. ale na jakie przepisy się powołać?

Proszę o jakieś podpowiedzi, bo w tym temacie nie jestem expertem.
Dziękuję.

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miej jednak na uwadze, że cofnięcie takiej zgody nie ma skutków prawnych w odniesieniu do dokumentacji pracowniczej do której gromadzenia i przechowywania obliguje pracodawcę prawo.

kama.1988 napisał:
Zgodę na przetwarzanie danych osobowych możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miej jednak na uwadze, że cofnięcie takiej zgody nie ma skutków prawnych w odniesieniu do dokumentacji pracowniczej do której gromadzenia i przechowywania obliguje pracodawcę prawo.

Zatem co daje w praktyce takie cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych dla firmy, w której chcę się zwolnic..??
Po ustaniu stosunku pracy chcę mieć z tą firmą święty spokój.. Nie schodzimy na żaden spór...

Chcę się od tej firmy zwyczajnie odciąć raz na zawsze.. a najchętniej wymazałbym tę firmę ze swojego CV

Jeżeli wyrażałaś zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w innych celach niż te związane bezpośrednio z nawiązaniem stosunku pracy (np. jesteś jednocześnie klientem firmy, wyraziłaś zgodę na użycie Twoich danych osobowych lub wizerunku w materiałach marketingowych firmy itp.)

Cofnąć możesz jedynie te zgody, które wyraziłaś wprost i nie wynikają one z przepisów. Jeżeli przetwarzanie danych wynika bezpośrednio z przepisów (dokumentacja pracownicza) to nie masz żadnej skuteczne metody, aby zmusić pracodawce, do zaprzestania przetwarzania takich danych.

kama.1988 napisał:
Jeżeli wyrażałaś zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w innych celach niż te związane bezpośrednio z nawiązaniem stosunku pracy (np. jesteś jednocześnie klientem firmy, wyraziłaś zgodę na użycie Twoich danych osobowych lub wizerunku w materiałach marketingowych firmy itp.)
Nie. została udzielona zgoda na przetwarzanie danych osobowych.
Do tego przepustka z moim wizerunkiem. Ale bez mojej zgody został mój wizerunek przekazany firmie zewnętrznej

Powrót