cofnięcie zwolnienia lekarskiego w ciązy

• Autor wątku Autor wątku ikamia22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ikamia22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam prawie 40 lat, jestem w 7 tyg ciązy, tydzień temu zaczęłam krwawić więc udałam się do ginekologa (prywatnie oczywiście bo w Anglii kobieta w ciązy jest poza opieką specjalisty, nawet ambulans nie przyjedzie). Pani doktor określiła ciaże jako wysokiego ryzyka, dostałam progesteron i zaleciła mi jak najwięcej odpoczywać, zero stresu i wypisała zwolnienie na 30 dni. po tygodniu dostałam list od personalnej wzywający mnie do stawienia się w jej biurze. Znając praktyki mojego pracodawcy (tesco) prawdopodobnie będzie mi chciała cofnąć zwolnienie i ewentualnie zmienic stanowisko pracy. Jednak najbliższe 2 miesiące są dla mojego maleństwa kluczowe i nie zamierzam wbrew zaleceniom lekarza wracać do pracy (na następny miesiąc chce wziąć urlop wypoczynkowy -a po I trymestrze powinno być juz bezpieczniej).
Moje pytania są następujące:
-czy powinnam sie stawić na to spotkanie (chłopak który pewnego dnia dostarczył osobiście zwolnienie do pracy słyszał od menagera że skoro był zdolny przyjść to może równie dobrze pracować)
- czy zwolnienie od lekarza prywatnego jest ważne na równi ze zwyklym?
- czy mogą mi cofnąć zwolnienie i zmusic do powrotu do pracy?
Chcę dodać że w ciągu prawie 4 lat pracy nie bylam na zwolnienieniu lekarskim , wiec nie jestem osobą która z by tego nadużywała.
bardzo proszę o poradę
pozdrawiam
MM

Powrót