Cofnięty licznik kilometrów - auto od pośrednika

• Autor wątku Autor wątku Krystian_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystian_

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam,
kupiłem auto, które pokazywał PAN X. Jak się zdecydowałem na zakup okazało się, że umowę pojechaliśmy podpisać do PANI Y (na którą była faktura z firmy Z i auto nie było przerejestrowane na nią). Pani okazała się 70 letnią kobietą, na którą wystawiona była tylko faktura zakupu. Ta kobieta była matką kolegi sprzedającego.

Autem zarządzał PAN X, na którego też wykupione było ubezpieczenie w PZU
Po kilku dniach po zakupie sprawdziłem status pojazdu na historiapojazdu.gov.pl i okazało się, że auto miało cofnięty przebieg o około 10 tys. km.
W sumie nie dużo jednak chodzi o sam fakt, a dodatkowo przez te kilka dni od kiedy jestem posiadaczem zauważyłem, że auto miało skore uszkodzenia nadwozia.

Pytanie do orientujących się w temacie. Jak najlepiej załatwić tą sprawę?

Ostatnia edycja:
Czy jestem w stanie zwrócić auto, żądać zwrotu części kwoty, którą zapłaciłem?
W umowie mam wpisany przebieg.

Jeżeli mogę zwrócić auto to w jaki sposób to zrobić i do kogo się zwrócić? Do Pani, która była widnieje na umowie sprzedaży, czy do gościa, który auto sprzedawał?

Nie ma. Jest tylko zapis, że zapoznalem się z dokumentami i oznaczeniami i nie znoszę żadnych zastrzeżeń.

Krystian_ napisał:
.
W sumie nie dużo jednak chodzi o sam fakt
Jeżeli odstęp czasowy pomiędzy pierwszym stanem licznika a drugim z odczytem mniejszym o 10 tys.km był spory, to przekręcenie może być dużo większe. Chyba że samochód cały ten okres nie jeździł, tylko stał w garażu. W piśmie reklamacyjnym nie zawadzi dodać (na wypadek ewentualnej sprawy w sądzie), że gdybyś przy zakupie został poinformowany o istniejących niezgodnościach w stanie licznika, to samochodu byś nie kupił.

Do kogo powinienem zgłosić odstąpienie od zakupu?
Do człowieka, który pokazywał mi auto, opowiadał o aucie, przyjął pieniądze, czy do Pani, która podpisywała umowę?
Gościu, który zajmował się sprzedażą mówił, że auto kupił od tej Pani ale nie przerejestrowywał żeby nie płacić podatku - czyli typowy słaby handlarz. ,

loco1 napisał:

No dobrze, a co z człowiekiem, który fizycznie mi auto sprzedawał? twierdził, że on jest właścicielem, na niego było tez wykupione ubezpieczenie samochodu.
Nie ponosi żadnej odpowiedzialności?

Krystian_ napisał:
Po kilku dniach po zakupie sprawdziłem status pojazdu na historiapojazdu.gov.pl i okazało się, że auto miało cofnięty przebieg o około 10 tys. km.
zauważyłem, że auto miało skore uszkodzenia nadwozia.

Kolejny mądry po szkodzei :brawo: Spieszyło ci się gdzieś, kupowałeś po ciemku czy po pijaku? Dlaczego nie sprawdziłeś wszystkiego przed wydaniem pieniędzy??

cezzar01 napisał:
Kolejny mądry po szkodzei :brawo: Spieszyło ci się gdzieś, kupowałeś po ciemku czy po pijaku? Dlaczego nie sprawdziłeś wszystkiego przed wydaniem pieniędzy??

Dobrze, że Ty w życiu nie popełniłeś błędu :)

Auto zwróciłem bez problemu. Sprawa załatwiona po mojej myśli.

Powrót