V
vpestka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
7 miesięcy temu zakupiłam 9 letni samochód, którego cena ze względu na wymagane poprawki lakiernicze (ogniska korozji) została nieco obniżona. Jak zapewniał sprzedający (właściciel samochodu od 6 lat), auto było bezwypadkowe i posiadało przebieg 140 tys. km (co jest zawarte w umowie). Jak się z czasem okazało samochód ten wcale nie był taki bezwypadkowy, bo miał naprawiane i lakierowane 3 elementy nadwozia, a dodatkowo tylna klapa sprawia wrażenie jakby była odcieniem nie od tego samochodu. W trakcie użytkowania wyszlo, że drzwi reperowane są nieszczelne, a lakier znajdujący się na ich powierzchni odkleja się i pozostaje na uszczelce. Kilka dni temu wyszło znów na jaw, że licznik w samochodzie został cofnięty. Podczas dokonywania zaprawek lakierniczych pod maską, odkryta została naklejka, z której wynika, że ostatnia wymiana paska rozrządu dokonana została rok przed sprzedażą przy stanie licznika 180 tys. km. Biorąc pod uwagę, że sprzedający zalecił mi natychmiastową wymianę paska rozrządu z powodu przejechanych już 60 tys. km. wychodzi na to, że licznik w samochodzie został cofnięty o 100 tys. km. Przed sfinalizowaniem transakcji kupna-sprzedaży nie byłam w ASO, gdyż wydawało mi się, że umowa jest wystarczającym dokumentem do ewentualnego roszczenia praw, bo przecież w niej sprzedający zapewnia własnoręcznym podpisem , że to co jest w umowie zawarte jest zgodne z prawdą. Pragnę również nadmienić, że zgodnie z prośbą sprzedającego dopisałam w umowie, że "zapoznałam się ze stanem faktycznym samochodu i nie wnoszę żadnych zastrzeżeń". Przystałam wówczas na to, ponieważ na dany moment faktycznie takowych nie było, ale "wnoszę" przecież nie oznacza "wnosić nie będę". Proszę o pomoc i udzielenie mi informacji, co mogę zrobić w tej sprawie. Nadmienić pragnę, że zwracać samochodu nie zamierzam. Czy mogę dochodzić obniżenia ceny? Jeżeli tak, to "jak się do tego zabrać"? Czy są jakieś wyliczenia %, bądź jakaś sugerowana kwota do zwrotu? Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.