córka

• Autor wątku Autor wątku antekb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antekb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa serdecznie

Moja narzeczona ma córkę - Beatkę, którą urodziła chwilę przed naszym poznaniem, tuż przed 18 urodzinami. Biologiczny ojciec interesował się dzieckiem niewiele i tylko przez pierwszy rok. Póżniej nie było już z nim kontaktu. Nigdy nie płacił alimentów, nie jest też wpisany w akt urodzenia dziecka. Nigdy zresztą o to nie zabiegał. Dzisiaj Beatka ma prawie 7 lat. Wraz z narzeczoną zdecydowaliśmy się na ślub i kolejne dziecko. Beatka ma nazwisko mamy. Nie chce jednak, aby po ślubie ona jedna miała inne nazwisko. Chciałbym dać jej swoje. Uważam ją za swoje dziecko, jestem z nią prawie od jej narodzin. Co musielibyśmy zrobić, żeby po naszym slubie córka otrzymała moje nazwisko? Gdzie się w tej sprawie udać? Czy w takim przypadku musialbym się starać o adopcję?

Pozdrawiam
Antek

Kodeks rodzinny i opiekuńczy art. 90. § 1 :
Jeżeli matka małoletniego dziecka zawarła małżeństwo z mężczyzną, który nie jest ojcem tego dziecka, małżonkowie mogą złożyć przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego oświadczenie, że dziecko będzie nosiło nazwisko męża matki.

Czyli wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.

dziękuję za odpowiedź

Dziękuję za szybką odpowiedź. dzwoniłem w tej sprawie do USC, ale nie potrafili mi udzielić żadnych informacji...
Mam jeszcze jedno pytanie, czy gdyby się kiedyś o dziecku "biologicznemu" przypomniało to czy ma jakiekolwiek prawa, czy mógłby coś nam mieszać w przyszłości? Pytam przezornie, bo i tak ze strachu przed alimentami sie ukrył i się nie odzywa już prawie 6 lat...

pozdrawiam
Antek

Powrót