Cover w świetle prawa autorskiego (lub innych praw)

• Autor wątku Autor wątku Ajgor64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ajgor64

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam.

Jestem członkiem zespołu rockowego. W swoim repertuarze mamy w zasadzie prawie wyłącznie własne kompozycje, ale gramy też covera utworu "Będzie plan" zespołu Republika. Utwór ten wykonaliśmy na przykład na dużym koncercie "Muzyka z oblężonego miasta" w rocznicę wydarzeń lubińskich z czasów stanu wojennego. Taki był wtedy wymóg, że każdy zespół miał zrobić jeden cover Republiki, a organizator zajmował się sprawami związanymi z prawem autorskim.
Oto nasz cover z tego koncertu:
***mod***https://www.youtube.com/watch?v=iT3Z2aG4Azo

Jak widać, jest on odmienny od oryginału (bardziej rockowy, podczas, gdy oryginał był bardziej elektroniczny).
Chciał bym tu jednak spytać, jak wygląda od strony prawnej wykonywanie tego covera przez nas na innych koncertach. Czy musimy mieć jakąś zgodę na jego publiczne wykonywanie od autora (niestety jak wiadomo, autor - Grzegorz Ciechowski nie żyje, ale na pewno ktoś posiada prawa autorskie), czy możemy go po prostu wykonywać, ale nie mamy prawa do żadnych tantiem itp? Szukałem informacji na ten temat, ale jest to tak niejasne, że nic z tego nie rozumiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możecie czerpać korzyści z wykonywania swojego opracowania lecz na wykonywanie odpowiednią zgodę. Możecie zwrócić się do właściwej OZZ.

Nie ma znaczenia, zgodę musisz posiadać na korzystanie i rozporządzanie opracowaniem.

Czyli osoby wykonujące covery na YouTube łamią prawo?

Nie wiem, ich zapytaj. Skąd mam wiedzieć czy mają odpowiednia licencję czy też nie. Inna sprawą jest czy uprawniony zechce skorzystać ze swoich praw czy też nie, to jego decyzja.

Powrót