Creative Commons a YouTube.com

• Autor wątku Autor wątku Ziutolecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Ziutolecki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam !
Jakiś czas temu zacząłem się bawić w tworzenie i wysyłanie filmów na YouTube.com. Aby urozmaicić flimiki, chciałbym dodać w ich tle muzykę. Ciekawe utwory znaleźć można np. w serwisie Free and legal music downloads - Jamendo. Teraz pojawia się problem:

Czy mogę zastosować muzykę na licencji CC (Creative Commons) z serwisu jamendo.com w moich filmach (nie czerpię z nich żadych korzyści majątkowych, są to filmiki nastawione na rozrywkę) czy muszę zapłacić jakis podatek za każdą piosenkę?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam !

Ostatnia edycja:
Witaj, na początek przeczytaj bardzo dokładnie licencje, na jakiej rozpowszechniane są utwory, które chciałbyś wykorzystać. To licencje decydują o wszystkim w momencie rozpowszechniania utworu.

Napisałem dokładnie, bo ostatnio gdzieś wpadł mi w oko wątek, że jednak z tymi licencjami CC to nie do końca jest tak wesoło, i trzeba uważać - ale to odnosiło się raczej do zastosowań komercyjnych. Tym, niemniej, ostrożności nigdy za wiele...

No dobrze,ale konkretnie?
Np.mam licencje że bla bla bla i:
Rozpowszechniasz wszystkie swoje prace pochodne na tej samej licencji
No to co w takim przypadku?Przecież z Youtube'a nie można ściągać muzyki?
Mógłby ktoś wyjaśnić dokładniej kiedy można wykorzystywać muzykę a kiedy nie?:)

tooth napisał:
No to co w takim przypadku?Przecież z Youtube'a nie można ściągać muzyki?
bezpośrednio nie, ale pośrednio tak.
Mógłby ktoś wyjaśnić dokładniej kiedy można wykorzystywać muzykę a kiedy nie?
wtedy, kiedy ma się na takie wykorzystanie pozwolenie właściciela praw autorskich lub korzysta się z dozwolonego użytku chronionych utworów - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Co do YT - wszystko jest dokładnie zapisane w ich regulaminie - w szczególności Art.6, 8, czy 10.

Powrót