Cudze logo jako element skladowy do portfolio wykonywanych prac

• Autor wątku Autor wątku templer00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

templer00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, czy mogę wykorzystać logo obcej firmy bez jej wiedzy do prezentacji swojej tworczosci np. ulotki?
Spotkalem sie z czyms takim na targach, gdzie producent brelokow rozdawal breloki swojej produkcji sygnowane logo znanych firm. Prezentowal rowniez katalog roznorakich brelokow, ktore oczywiscie byly oznaczone logami znanych marek. Przyczym gdzie to tylko mozliwe byla napisana klauzula, ze wszystkie przedstawione znaki graficzne naleza do ich wlascicieli, a wykorzystane znaki maja chraker tylko demonstracyjny do pokazania mozliwosci producenta - tak to jakos szlo:). Czy moge stworzyc portfolia np. projektow graficznych ulotek , kalendarzy wizytowek itp. prezentowanych tylko na stronie internetowe , wykorzystujac logo i marki znanych firm? Oczywiście z odpowiednim dopiskiem (jw). Dziekuje za odpowiedz.

RE: cudze logo jako element skladowy do portfolio wykonywanych prac

Mnie się wydaje że jeśli znak jest zastrzeżony to nie ma takiej możliwości, natomiast być może on prowadził produkcje dla tych firm a to były sztuki do prezentacji. Przyznam się że ciekawa sytuacja. Ewentualnie nakład mógł być mały i do prezentacji, wtedy mimo złamania prawa nikłe są szanse że któraś firma będzie go ścigała.

Jesli ktoś coś sam produkuje to nie może się wspierać logiem innych firm, bo jest to nielegalne - no chyba, że ma umowę z firmą do której tej logo należy (np. produkuje dla nich coś, ma zgodę na używanie loga). Inna sytuacja, gdyby np sprowadzał od producenta produkty do sprzedaży na naszym rynku i w reklamach używał loga tego producenta - wtedy można.

Nie ryzykował bym - takim działaniem możesz naruszyć co najmniej
1. prawo ochronne z rejestracji znaku towarowego
2. autorskie prawa majątkowe do utworu jakim jest logo
3. dobra osobiste określonego podmiotu
4. przepisy ustawy o znuk np art 5

przy czym o ile korzystanie z logo w sposób, który opisałeś nie narusza ewidentnie dóbr określonych w pkt. 1 i 4 (nie służy oznaczeniu towarów lub usług) to z pkt 2 i 3 możesz mieć problem

Dziekuje wszystkim za odpowiedz. :)
Generalnie nie chodzilo mi o opinie, czy firma od brelokow postapila z litera prawa czy tez nie, ale i tak naswietlilo mi to kilka spraw za co dziekuje.
Kwestia firmy od brelokow natchnela mnie po prostu na pewien sposob dzialania reklamujace/promujace wlasne uslugi/wyroby. Mowiac kolokwialnie, aby na plecach znanej marki zbudowac swoj wizerunek... Bo o ile wzrasta moja wiarygodnosc jak przedstawie w swoim portfolio projekty sygnowane np. .... znana firma;).
Troche inna sytuacja..., zauzmy ze firma x robi konkurs na plakat. Przekazuje wszelkie informacje na temat projektu oraz (co najistotniejsze) przekazuje liste sponsorow, ktorych logotypy musza znajdowac sie na konkursowym plakacie. Do konkursu przystepuje kilkanascie firm, freelancerow itp, a tylko jeden projekt zwycieza. Pozostali uczestnicy pozostaja z projektem, na ktorych znajduje sie kilka logo znanych firm (sponsorow). Coz robia z tym projektem? Otoz nie idzie on do kosza, ale w portfolio - pod nazwa "udzial w konkursie firmy x". I w ten sposob sygnujemy swoje prace znanymi markami (co podwyzsza wiarygodnosc). Zakladam tu o oczywiscie, ze organizator konkuru nie zastrzegl w warunkach zakazu publikowania prac w portfolio (co się z reszta zadko zdarza). W takim przypadku rowniez nie mamy zgody wlasciciela znaku na wykorzystanie jego logo, a jednak wykorzystanie projektu w portfolio wydaje sie (intuicyjnie) jak najbardziej zgodne z prawem.
Inny przykład, szeroko stosowany na stronach internetowych agancji reklamowych – dzial pod tytulem „Zaufali nam”, a po kliknieciu – dobre piwo, ekskluzywna odziez i fajna bryka...:). A w potfolio projekty, o których nie wiadomo czy zostaly wykorzystane przez np. „dobre piwo”, ponieważ mogly być one jedynie nie przyjeta oferta projektu lub inna rzecza która stworzylismy, a nie zostala kupiona... Ale to my jestesmy jej tworca – poslugujac się w projekcie logo znanej firmy...

Pozdrawiam

Nie zmieniam zdania a poprzedni post nie dotyczył breloczków tylko różnych dóbr które może naruszyć wykorzystanie logo (nie tylko jako znak towarowy). Jak napisałem logo może być chronione na podstawie różnych norm ze względu na to jakie dobra określone działanie narusza. np wykorzystanie logo ( jako utwór) na plakacie ma częściowo charakter opracowania, a więc do wykonywania prawa zależnego potrzebna jest zgoda twórcy. Z kolei np takie sugerowanie "współpracy" może stanowić czyn nieuczciwej konkurencji np z art Art. 14 znuk Czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie, w celu przysporzenia korzyści lub wyrządzenia szkody.
itp itd
Oczywiście tak naprawdę wszystko zależy od tego czy uprawniony będzie chciał korzystać ze swoich uprawnień, a często te naruszenia są tak mało istotne że nie korzysta. ale co np jeżeli sponsor się wycofa ze sponsoringu bo produkt którego dotyczy plakat jest niezgodny z polityką firmy sponsora. W takiej sytuacji rozpowszechniając bez zgody logo w związku z tym produktem możesz narazić się na poważną odpowiedzialność odszkodowawczą.

Witam,
Podłączając się pod dany temat kieruje zapytanie odnośnie wykorzystania logo firmy na własnej stronie internetowej. Jestem dystrybutorem - sprowadzam od producenta produkty, które oferuję w sprzedaży na naszym rynku. Na własnej witrynie internetowej w konkretnym dziale chciałbym umieścić logo producentów od których sprowadzam towar. Czy powołując się na ustawe o ochronie znaku towarowego - powinienem wcześniej wystosować odpowiednie zapytanie do producentów o zgodę na umieszczenie ich logo na własnej stronie?

robredo napisał:
Witam,
Podłączając się pod dany temat kieruje zapytanie odnośnie wykorzystania logo firmy na własnej stronie internetowej. Jestem dystrybutorem - sprowadzam od producenta produkty, które oferuję w sprzedaży na naszym rynku. Na własnej witrynie internetowej w konkretnym dziale chciałbym umieścić logo producentów od których sprowadzam towar. Czy powołując się na ustawe o ochronie znaku towarowego - powinienem wcześniej wystosować odpowiednie zapytanie do producentów o zgodę na umieszczenie ich logo na własnej stronie?

Nie rób tego bez ich zgody, oczywiście pisemnej. Mogą sobie tego nie życzyć (choć wątpię) i po co ci nieprzyjemności.

Powrót