cudzoziemiec i KCP wyjazd do Niemiec, pojednanie rodziny,zamieszkanie i praca

• Autor wątku Autor wątku tolek04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tolek04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie
Mam troche nie typowe sytuacje i chce prosic pomocy szanownych Panstwa
Jestem pochodzenia z poza UE w Polsce mieszkam ponad 12 lat. na dany moment posiadam, karte pobytu na czas okreszlony , 1 rok.
Moja zona Polka, jestesmy w Silbie ponad 10 lat. Wychowujemy wspolnie syna w wieku 8 lat.
W danej chwili moja Zona jest zameldowana w Niemczech ,juz 2 lata i mieszka tam, prowadzi firme jedno osobowa, czyli mowiac prosto pracuje na gewerbie od ponad roku, ma stala prace , ma podpisany fertrakt z pracodawca .
Mieszka z dzieckiem w 2 pokojowym mieszkaniu, umowe ma spisana z wlascicielem mieszkania ponad 2 lata temu.
Nasz syn chodzi 2 rok tam do niemieckiej szkoly.
Pytanie brzmi w jaki sposob mogl bym przebywac razem z Malzonko w Niemczech, od czego mam zaczac ? chcemy byc razem i bardzo bym chcial pracowac .
Dodam ze mam pracodawce w Niemczech ktory by mnie chetnie zatrudnil.
Wiem ze legalnie moge teraz wyjechac do Niemiec i zameldowac sie na okres 3 miesiecy.
1. Czy na karcie czasowego pobytu moge starac sie w Niemczech otwarcie Gewerby.
2. Czy Moja zona mogla by mnie zatrudnic, wiem ze jest taka opcja. Ale znowu taki pobyt czasowy
3. Wiem ze mozna starac sie o pojednanie rodziny tu w Polsce w ambasadzie niemieckiej, ale z kolei to znowu sporo czasu potrwa, i beda zadali zaswiadczenie o dochodach zony, rozliczenia z finanzamtu, a z kolei zona bede miala te zaswiadczenie w maju.
4. Czy bede mogl zameldowac sie w Niemczech na karcie czasowego pobytu ?
5. A jak z tym pozwolenia na prace? Teoretycznie mam pracodawce ale jak ta zrealizowac?
Bardzo prosze o rade, nie znam Niemieckich przepisy nie wiem od czego mial bym zaczac.
Moze jest jeszcze Ine rozwiazania ktorych ja nie wiem , prosze o podpowiedz.
Dodam ze wolalbym zalatwiac to w Niemczech, zawsze to razem z rodzina, i pomoc dla Malzonki .
Z gory dziekuje za pomoc. Chetnie wyslucham wasze sugestie i rady

Powrót