Cukrzyca a urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku mqc88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mqc88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Mój tata od kilku lat choruje na cukrzyce. W związku z tym schorzeniem nie może znaleźć pracy. Ponieważ nie posiadał żadnego ubezpieczenia (moja mama pracuje na umowę o dzieło), zarejestrował się w urzedzie pracy jako bezrobotny. Dzięki temu może kupować leki i insuline po cenie leków refundowanych. Urząd pracy od czasu do czasu kieruje go do pracy fizycznej- po rozmowie żaden pracodawca nie chce przyjąć go do pracy, argumentując swoja decyzje jego stanem zdrowia. Nie ma prawa do zasiłku, bo od kilku lat nie wykonuje już pracy zarobkowej. Nie ma renty, ani grupy inwalidzkiej. Tata obawia się, że przyjdzie dzień kiedy straci status osoby bezrobotnej (a przez to ubezpieczenie zdrowotne), bo urzad pracy nie jest w stanie zorganizować mu pracy lekkiej. Co mógłby w tej sytuacji zrobić?

mqc88 napisał:
Tata obawia się, że przyjdzie dzień kiedy straci status osoby bezrobotnej (a przez to ubezpieczenie zdrowotne), bo urzad pracy nie jest w stanie zorganizować mu pracy lekkiej.
Urząd Pracy nie pozbawia statusu bezrobotnego osób zdolnych i gotowych do podjęcia pracy. Nie ich wina, że pracodawcy wolą zatrudnić kogoś innego. Dopóki tata chce i próbuje podjąć pracę i jego choroba nie stanowi przeszkody do podjęcia pracy, tata nie musi się obawiać utraty statusu i tym samym ubezpieczenia.

Dziękuje za odpowiedz. Pani, która jest w Urzędzie Pracy upiera sie przy stwerdzeniu, że mój tata może wykonywać prace fizyczne, kierując go do pracodawców. Pracodawcy natomiast nie chcą zatrudnić cukrzyka. Nie zostaje nic innego jak ponowne starania o grupę inwalidzką. Może to ułatwi poszukiwanie pracy dla osoby chorej. Urząd Pracy w przypadku mojego taty zachowuje się tak, jakby miał pretensje że dzieki rejestracji korzysta on z ubezpieczenia zdrowotnego.

mqc88 napisał:
Pracodawcy natomiast nie chcą zatrudnić cukrzyka.
nie widzę powodu informowania pracodawcy o swoich problemach zdrowotnych, od stwierdzania przeciwwskazań do wykonywania pracy na konkretnym stanowisku jest lekarz medycyny pracy.

Pracownik UP nie może decydować o zdolności bezrobotnego do pracy... od tego lekarz. W przypadku dolegliwości zdrowotnych bezrobotnego PUP po uwzględnieniu opinii lekarza powinien kierować go pod dane oferty pracy. Jednak zdolność i gotowość do pracy a oczekiwania pracodawców to dwie różne rzeczy.
mqc88 napisał:
Urząd Pracy w przypadku mojego taty zachowuje się tak, jakby miał pretensje że dzieki rejestracji korzysta on z ubezpieczenia zdrowotnego
Tata ma do tego prawo, a UP może traktować tę sytuację w taki sposób, ponieważ:
- po pierwsze, jego zadaniem jest skutecznie znaleźć bezrobotnemu pracę,
- po drugie, ok. 3/4 bezrobotnych zarejestrowanych jest tylko i wyłącznie po to, aby mieć ubezpieczenie, więc zetknięcie się z bezrobotnym faktycznie szukającym pracy jest rzadko spotykane.

Podsumowując, powtórzę to co napisałam wyżej: dopóki tata chce i próbuje podjąć pracę i jego choroba nie stanowi przeszkody do podjęcia pracy, nie musi się obawiać utraty statusu bezrobotnego. Co najwyżej musi się spodziewać częstszych wizyt w PUP w celu aktywizacji zawodowej.

Ostatnia edycja:
Powrót