"CV kolegi" wysłane internetowo

• Autor wątku Autor wątku bohemianek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bohemianek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

sprawa wygląda następująco - prowadzę rekrutację do swojej firmy, zamieściłem ogłoszenia na portalach społecznościowych, prosta sprawa. Ludzie poprzez nie przesyłają mi swoje życiorysy bezpośrednio, ale czasem jest tak, że wysyłają CV znajomych z tekstem "kolega mi przesłał żeby panu wysłał, bo powiedziałem mu o ofercie i też jest chętny".

Co w takiej sytuacji? Czy formalnie mogę operować takim CV-kiem, wysłanym pośrednio, patrząc na prawo ochrony danych osobowych? W każdym przypadku jest klauzula ogólna o przetwarzaniu danych osobowych.

bohemianek napisał:
"kolega mi przesłał żeby panu wysłał, bo powiedziałem mu o ofercie i też jest chętny"
Moim zdaniem powyższe można uznać za oświadczenie woli przekazanej przez posłańca, a CV jako załącznik. Można tez powyższe potwierdzić (nr tel jest w CV)

Tak, tylko pytanie czy mogę operować CVkiem do tego stopnia, żeby otworzyć go i pozyskać nr w celu zadzwonienia i potwierdzenia powyższego do kandydata?

a jak wygląda u ciebie sprawa z rejestracją bazy danych osobowych zgodnie z ustawa o ochronie danych osobowych i ustawą o ochronie baz danych ? :)

Powrót